Ν. Κεραμέως: Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή εποχή

Ν. Κεραμέως: Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή εποχή

Τους λόγους για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να διεξαχθούν οι εκλογές των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ηλεκτρονικά και ημέρα Σάββατο, ανέλυσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη.

Η κ. Κεραμέως προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς να «αγκαλιάσουν» τη διαδικασία, η οποία είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020.

«Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή εποχή», δήλωσε με έμφαση η υπουργός.

Τέσσερις είναι, λοιπόν, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι εκλογές των εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά και ημέρα Σάββατο:

Πρώτον, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται η διαδικασία, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα, βάσει τον οποίο επελέγη η ηλεκτρονική ψηφοφορία, σίγουρα, όμως, αποτέλεσε τον επιταχυντή, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως.

Δεύτερον, εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και το απόλυτο της διαδικασίας. Ήδη, το σύστημα Ζεύς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στις πρυτανικές εκλογές έξι ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), ώστε η διαδικασία να εναρμονίζεται με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Τρίτον, θωρακίζονται ταυτόχρονα η ατομική και δημόσια Υγεία και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία αφορά περίπου 170.000 εκλογείς εκπαιδευτικούς. Έτσι, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξασφαλίζεται η αποφυγή συγχρωτισμού και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τέταρτον, με το να γίνουν Σάββατο οι εκλογές, αποτρέπεται οποιαδήποτε επίδραση στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Μέχρι πρότινος, οι εκλογές διεξάγονταν καθημερινές, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι που η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε «παράλογο».

Πρόκειται, όπως ανέφερε η υπουργός, για μία «νέα, απλή, γρήγορη και αδιάβλητη διαδικασία» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να βγουν μπροστά, δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν αντιδράσει στις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία των εκλογών και έχουν καλέσει τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από αυτές. Μάλιστα, πολλές παρατάξεις εκπαιδευτικών έχουν εκφράσει τις αντιθέσεις τους με τη διαδικασία και έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους.

«Είναι θεμιτή κάθε διαφορετική άποψη», σχολίασε σχετικά η κ. Κεραμέως και σημείωσε ότι το υπουργείο παραμένει στη διάθεση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για να εξηγήσει αναλυτικά το σύστημα.

Όσο για τις παρατάξεις που έχουν αποσύρει ψηφοδέλτια, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. «Η ουσία παραμένει», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως, «η εκπροσώπηση εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Ερωτώμενη, τέλος, για το ενδεχόμενο παραίτησης όσων εκπαιδευτικών εκλεγούν, η υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων μέχρι εξαντλήσεως των εκλεχθέντων.

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Tο βασικά βήματα που θα ακολουθηθούν για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας περιέγραψε ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΔΥΤΕ, Πάνος Λουρίδας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε, κάθε εκπαιδευτικός θα ψηφίσει από τον υπολογιστή του, μέσω των προγραμμάτων πλοήγησης Firefox ή Chrome. Σε κάθε έναν από τους εκπαιδευτικούς που ψηφίζουν, θα σταλεί ένας προσωπικός σύνδεσμος μέσω mail. Με αυτόν τον τρόπο, ο εκπαιδευτικός θα μπαίνει στο «ψηφιακό παραβάν», θα κάνει την επιλογή του και θα την υποβάλει στην ψηφιακή κάλπη.

Η επιλογή του, με τη μορφή κρυπτογραφημένης ψήφου, θα αποσταλεί στην Εφορευτική Επιτροπή.

Θα μεσολαβεί, ωστόσο, η διαδικασία κρυπτογραφικής μίξης, με την οποία σπάει ο σύνδεσμος μεταξύ ψήφου και αποστολέα, ούτως ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ποιος έχει ψηφίσει τι.

Όταν η Εφορευτική Επιτροπή κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας, τότε θα αποκρυπτογραφηθούν οι ψήφοι, με αποκρυπτογραφικά κλειδιά που θα έχει η ίδια και όχι το σύστημα ή το ΕΔΥΤΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Λουρίδας, θα δοθούν μαθηματικές αποδείξεις για τη σωστή πραγματοποίηση της διαδικασίας στην Εφορευτική Επιτροπή, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί άμεσα και από οποιονδήποτε το ζητήσει, το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σεμινάρια για τη διαδικασία από το ΕΔΥΤΕ προς εκπαιδευτικούς.

Το σύστημα Ζεύς, όπως ανέφερε ο κ. Λουρίδας, έχει δοκιμαστεί αρκετά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές με πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Αθηνά Καστρινάκη

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play