Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν σήμερα ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και Γιώργιος Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε στα ζητήματα ασφαλείας και προστασίας συνόρων, λέγοντας ότι “δε μπορούμε να συνεχίσουμε και δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας, όπου η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και έχει υποστηρίξει ενεργά πολλές φορές την παράνομη διέλευση συνόρων”.
Ο κ. Μηταράκης δήλωσε επίσης, ότι όταν η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από λαθρέμπορους στα εξωτερικά σύνορα, τότε αυτές οι πιέσεις μεταφέρονται και στα εσωτερικά σύνορα. “Οι πρωτογενείς ροές οδηγούν σε δευτερογενείς ροές. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας, των νόμιμων κατοίκων μας, καθώς και των αιτούντων άσυλο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατόπιν, ο κ. Μηταράκης μίλησε για τις μεταναστευτικές ροές του 2019, και περιέγραψε πώς κατέληξε να μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στα νησιά κατά 60%, από 38.000 σε 15.000 σήμερα.
Τέλος ο κ. Μηταράκης είπε, ότι “καταφέραμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στις δομές φιλοξενίας, έχοντας χάσει μόνο μία ζωή από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα. Και να χτίσουμε ένα προσωρινό ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, μετά τον εμπρησμό στη Μόρια, για το οποίο η αστυνομία συνέλαβε έναν αριθμό αιτούντων άσυλο. Παρόμοιες πυρκαγιές έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, την Τετάρτη στη Σάμο και προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατασκευής νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο και σκοπεύουμε να πράξουμε το ίδιο το 2021 στη Χίο και τη Λέσβο, για να αντικαταστήσουμε τις υφιστάμενες δομές”, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητα του νέου Συμφώνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες διατάξεις που είναι αλληλένδετες και απαιτούν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. “Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την αρχή ότι ‘τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα'”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.