Ν. Παπαθανάσης: “Μετά το Πάσχα η επαναλειτουργία της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους”

Σχετικά ευχάριστα νέα για τους επιχειρηματίες της εστίασης επιφύλαξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης θεώρησε πολύ πιθανό να επιτραπεί η επαναλειτουργία της εστίασης από τους εξωτερικούς χώρους μετά το Πάσχα.

«Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός που έχει σχέση με την εστίαση, θα επαναλειτουργήσει, ανεξαρτήτως του πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα ο κλάδος της εστίασης. «Σε ένα κατάλυμα ή όποιος μένει σε ένα ξενοδοχείο, μπορεί να φάει. Η εστίαση που σχετίζεται με τον τουρισμό θα λειτουργήσει. Το πότε θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η εστίαση θα περιμένουμε να μας το πουν οι ειδικοί», ήταν τα λόγια του.

Η αναφορά στο λιανεμπόριο

Η κουβέντα πήγε και στο λιανεμπόριο, με τον κ. Παπαθανάση να απαντά στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου κλεισίματος: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι. Πρώτα από όλα προστατεύουμε την δημόσια υγεία».

Παράλληλα, κλήθηκε να απαντήσει αν υπάρχουν πιέσεις από τους υπουργούς στην επιτροπή ειδικών για άρση των μέτρων: «Κάθε υπουργείο, όταν καλείται, δίνει προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει η δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτό. Θέτουμε τους κανόνες και οι επιστήμονες βλέπουν αν αυτό χωρά στο μοντέλο τους, πόσο επηρεάζεται η κινητικότητα και η διασπορά του ιού, και μετά αποφασίζουν».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σχετικά με την παραμονή των κλειστών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα: «Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει η οικονομία να είναι ανοικτή. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων πρέπει να μετρήσει την διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές. Υπήρξε ξαφνική έξαρση κρουσμάτων μεταξύ Τετάρτης – Παρασκευής και ελήφθη μια διαφορετική απόφαση. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα μας πει αν μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα».

Δείτε επίσης: Συμβολική διαμαρτυρία καταστηματαρχών στην Πολίχνη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ