Νάουσα: Πασχαλινές αρωματικές λαμπάδες από άτομα με αναπηρία

Πασχαλινές αρωματικές λαμπάδες για μουσικόφιλους, φιλάθλους όλων των ελληνικών ομάδων, μικρά παιδιά που αγαπούν τους σούπερ ήρωες και τις νεράιδες, αλλά και άλλες πιο απλές, που όμως έχουν «υφανθεί» με αγάπη και μεράκι, διαθέτει η οικογένεια του δημιουργικού εργαστηρίου «Υφάδι» στη Νάουσα.

Ο Σάκης, ο Δημήτρης, ο Μέρκος και ο Κυριάκος, η Μαρία, η Έφη, η Φωτεινή και το Ποπάκι, όπως τη λένε χαϊδευτικά, είναι μερικοί από τους 35 ενήλικες με αναπηρία, ηλικίας από 25 έως και 55 χρόνων, οι οποίοι περνούν κάποιες ώρες την ημέρα στο δεύτερο σπίτι τους, το «Υφάδι», για να «ξεσκάσκουν», να περάσουν ξέγνοιαστα με την παρέα τους και να δημιουργήσουν διάφορες χειροτεχνίες/κατασκευές, αλλά και …αναμνήσεις.

«Μπορεί ορισμένοι από την οικογένεια του δημιουργικού εργαστηρίου να μην καταφέρνουν πάντα να υπολογίσουν τη δύναμή τους και έτσι πως κρατούν τις λαμπάδες για να στολιστούν να τις σπάνε κάποιες φορές, αλλά όλοι τους συμμετέχουν με περίσσια όρεξη και διάθεση στην κατασκευή τους, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούν», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «μαμά» της οικογένειας στο «Υφάδι», Ευγενία Ζάλιου- Μπασιακούλη.

«Άλλος κόβει την κορδέλα και άλλος τη δένει γύρω από το αναστάσιμο κερί», λέει και συμπληρώνει ότι ανεξάρτητα με την έμπρακτη συμμετοχή του καθενός, όλες οι πασχαλινές λαμπάδες είναι «ποτισμένες» με την πολλή μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας απ’ όλους όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία τους.

Το νοσοκομείο Νάουσας φέτος προμηθεύτηκε τις πασχαλινές λαμπάδες για τους εθελοντές αιμοδότες των ημερών από το «Υφάδι» (100 στο σύνολο), ενώ «απλός κόσμος από την περιοχή επισκέπτεται το σπιτικό μας, που βρίσκεται στο κέντρο της Νάουσας, και είτε αγοράζει μια πασχαλινή λαμπάδα για τον ίδιο, είτε για να την κάνει δώρο στο βαφτιστήρι του ή και σε κάποιον άλλο δικό του άνθρωπο», υπογραμμίζει.

Το «Υφάδι» φτιάχνει κατασκευές για κάθε περίσταση, είτε είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, είτε της αποκριάς, ενώ αναλαμβάνει, κατόπιν παραγγελίας, τον εξοπλισμό για βαφτίσεις ή και γάμους, όπως μπομπονιέρες και προσκλητήρια.

Η ιστορία του εργαστηρίου «Υφάδι»

Tο «Υφάδι» ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι για τα ενήλικα άτομα με αναπηρία της Νάουσας και της γύρω περιοχής, τα οποία παρουσιάζουν νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα και διάφορα σύνδρομα ελαφριάς μορφής.

Μετά το σχολείο, πολλά παιδιά με αναπηρία περιθωριοποιούνται και απομονώνονται και δεν έχουν συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Έτσι όσοι συμμετέχουν στο «Υφάδι» έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα γλώσσας, Η/Υ, χορού, θεάτρου, γυμναστικής, περιβάλλοντος, αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου, εκμάθησης του χρήματος, της επικαιρότητας, καθώς επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν σε διάφορες τέχνες, όπως είναι η ζωγραφική και η αγιογραφία, καθώς και σε εποχιακά χειροτεχνήματα, μέσα από τα οποία εξοικονομούνται τα χρήματα για τη συντήρηση του σπιτιού.

Ταυτόχρονα, από το «Υφάδι» διοργανώνονται διάφορα δρώμενα, ψυχαγωγικές εκδρομές, κατασκηνώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε εικαστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες τα μέλη του συμμετέχουν ενεργά και όχι μόνο ψυχαγωγούνται, αλλά διακρίνονται και βραβεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμετοχή μελών του εργαστηρίου «Υφάδι» στην ελληνική γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης, που κατέκτησε την τρίτη θέση στους αγώνες των Special Olympics του 2007 στη Σαγκάη. Παράλληλα δε, σύμφωνα με την κ. Ζάλιου- Μπασιακούλη, οι παίκτες καλαθοσφαίρισης του εργαστηρίου, αγόρια και κορίτσια, έχουν κατακτήσει τέσσερα χρυσά κύπελλα σε πανελλήνιους αγώνες.

Το «Υφάδι» φροντίζει επίσης για τη φροντίδα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, προσαρμοστικότητας και κοινωνικοποίησης των μελών του, ενώ γίνονται παρεμβάσεις και για την περαιτέρω εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ