(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ναυάγιο στην Πύλο: Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται ως ύποπτοι σύμφωνα με το Reuters

Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για το ναυάγιο της Πύλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν για τους χειρισμούς τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στις 14.06.2023. 

propoli

Εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος, το οποίο παρακολουθούσε η ελληνική ακτοφυλακή για αρκετές ώρες, ανετράπη και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023.

Έως και 700 άτομα βρίσκονταν στη μηχανότρατα που έφυγε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Περίπου 104 επιζώντες διασώθηκαν, αλλά μόνο 82 σοροί ανασύρθηκαν.

Η ελληνική ακτοφυλακή αρνήθηκε οποιοδήποτε παράπτωμα σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της ΕΕ στο μεταναστευτικό.

Περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου του σκάφους που παρακολουθούσε το υπερπλήρες πλοίο πριν βυθιστεί, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές.

Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη και εξετάζει εάν ενέργειες ή παραλείψεις του λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας.

Τα αιτία του ναυαγίου εξακολουθούν να αμφισβητούνται. Οι επιζώντες ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους στην προσπάθειά της να το ρυμουλκήσει, ενώ η ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια.

Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών της ακτοφυλακής και για το εάν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επίσης θα εξεταστεί, εάν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να βοηθήσει τους μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης και εάν ναι, γιατί υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, με την υψηλότερη ποινή να είναι η απόλυσή τους από την υπηρεσία.

Το Ναυτοδικείο, το μόνο δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες των αξιωματικών του λιμενικού, άνοιξε χωριστή έρευνα πέρυσι, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: 87 βουλευτές και στελέχη υπογράφουν επιστολή «φωτιά» προς τον Στέφανο Κασσελάκη – Αναφορές σε μαύρο χρήμα και Αυγή

Loading