Νέα παράταση στις επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή (vid)

Ποια ποσά αναμένεται να επιστραφούν

Παράταση δύο μηνών δόθηκε σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε να αρχίσουν να εξοφλούν σε 96 δόσεις (ή εφάπαξ με «κούρεμα» 15% το ποσό που προκύπτει προς επιστροφή), από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίες δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η αποπληρωμή θα αρχίσει στο τέλος του Ιουλίου. Στο άμεσο μέλλον θα βγει η σχετική ΚΥΑ η οποία θα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες.

Στόχος είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχει αναρτήσει μέχρι τις 15 Ιουνίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα 8 ετών, μετά και την επέκταση του χρόνου εξόφλησης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ανάρτηση εκκαθαριστικών

Τα εκκαθαριστικά θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Παράλληλα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν την απόφαση αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν πριν το τέλος του Ιουλίου κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% ή αν θα καταβάλουν το ποσό σε 96 δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.

Το ποσό που θα πρέπει να δοθεί πίσω φτάνει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 8,3 δισ. που μοιράστηκαν συνολικά. Από αυτά τα 3 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τελικά θα καταφέρει να εισπράξει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας έληγε στις 31 Μαΐου ενώ στις 30 Ιουνίου 2022 έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης της οφειλής.

Ποια ποσά θα επιστραφούν

Όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεν έχουν ανοίξει υποκαταστήματα από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: Gazprom: Η παροχή αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας έπεσε και άλλο