Νέα πρότυπα ποιότητας για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων: Ένας στους τέσσερις εφήβους ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

Νέα πρότυπα ποιότητας για την ψυχική υγεία παιδιών και νέων: Ένας στους τέσσερις εφήβους ζει με κάποια ψυχική διαταραχή

Ο ΠΟΥ/Ευρώπης, μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα και της ομάδας του Mental Health Flagship, προχώρησε στην ανάπτυξη των πρώτων Προτύπων Ποιότητας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Νέων, εστιάζοντας στη φροντίδα σε κοινοτικές και εξωνοσοκομειακές δομές. Τα Πρότυπα Ποιότητας παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2025, στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΠΟΥ/Ευρώπης, 1 στα 7 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 0-19 ετών, ζει με κάποια ψυχική διαταραχή. Η αυτοκτονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15-29 ετών. Στην Ελλάδα, 1 στους 4 εφήβους, ηλικίας 15-29 ετών, ζει με κάποια ψυχική διαταραχή, και ο αυτοτραυματισμός είναι η 6η αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-14 και 15-19 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://bit.ly/CAMHconsultation.

«Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε εδώ, στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Η ψυχική υγεία των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Kluge, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία της εξασφάλισης της καλύτερης δυνατής φροντίδας και υποστήριξης», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Η ανάπτυξη των Προτύπων Ποιότητας περιλαμβάνει παραδείγματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών, νέων, φροντιστών και παρόχων υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω εκτενών διαβουλεύσεων. Τα Πρότυπα λειτουργούν ως εργαλείο αυτοαξιολόγησης για επαγγελματίες και φορείς υγείας, συμβάλλοντας στον εντοπισμό τομέων προς βελτίωση. Επίσης, προσφέρουν στο κοινό την ευκαιρία να κατανοήσει σε βάθος τι σημαίνει φροντίδα υψηλής ποιότητας.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργός Υγείας, στηρίξαμε την ίδρυση του καινοτόμου Προγράμματος του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους. Η ανάπτυξή του αποτελεί απόδειξη της ισχυρής και συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης», ανέφερε η μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί ορόσημο για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και νέων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Εκφράζω την εκτίμησή μου προς την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον Υπουργό Υγείας για τη δέσμευσή τους στην προώθηση της ψυχικής υγείας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Loading

Play