Νέες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Ποιοι θα χάνουν το δίπλωμα για επτά χρόνια

Νέες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Ποιοι θα χάνουν το δίπλωμα για επτά χρόνια

Ανακαλύψτε τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που επιφέρουν αυστηρότερες ποινές για παραβάτες. Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στο άμεσο μέλλον. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση, ανέφερε ότι ο νέος ΚΟΚ είναι σχεδόν έτοιμος, καθώς η διαδικασία διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί. Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν τρία-τέσσερα θέματα που θέλουμε να ενισχύσουμε, όπως η προστασία των σιδηροδρομικών έργων.

Αναφορικά με τις κύριες αλλαγές, ο Κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι η ποινή θα επιβάλλεται στον οδηγό και όχι στο όχημα, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζεται η αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει να διασφαλίσει ότι δεν θα τιμωρείται το όχημα μιας οικογένειας λόγω ενός σφάλματος του παιδιού τους. Επιπλέον, η επιβολή αυστηρών ποινών για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν διπλές και τριπλές ποινές, αποτελεί μία από τις σημαντικές πτυχές του νέου ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, οι παραβάσεις που διαπράττονται από έναν οδηγό για δεύτερη φορά εντός ενός έτους θα επιφέρουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα έως 180 ημερών. Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την παραβίαση σημάτων STOP και ερυθρού σηματοδότη, την οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, καθώς και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Οι επιπτώσεις για σοβαρές παραβάσεις είναι αυστηρές. Σε περίπτωση που ο οδηγός ανιχνευθεί να οδηγεί με συγκέντρωση οινοπνεύματος άνω του 1,10g/l, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ και η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται για έως και δύο χρόνια. Όταν παραβιάζεται κόκκινο, οδηγείται υπό την επήρεια αλκοόλ ή συμμετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για επτά χρόνια, ενώ απαιτείται και υποχρεωτική επανεκπαίδευση και εξέταση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play