Ανακαλύψεις για τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας αναδεικνύουν τη δυναμική της ηφαιστειακής έκρηξης του Βεζούβιου. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις τελευταίες δύο ημέρες της αρχαίας Πομπηίας έρχονται στο φως για πρώτη φορά, χάρη σε νέες μελέτες που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της ηφαιστειακής καταστροφής το 79 μ.Χ. Οι δύο αναλύσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στο Journal of the Geological Society, αποκαλύπτουν ότι η πόλη θάφτηκε σε αργή κίνηση μετά την έκρηξη του Βεζούβιου, με μια σειρά καταστροφικών κυμάτων που διήρκεσαν 32 ώρες αντί για 19 όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
Χάρη στη μαρτυρία του ρωμαίου συγγραφέα Πλίνιου του Νεότερου, οι γεωλόγοι γνώριζαν ότι η καταστροφή εξελίχθηκε σε δύο κύριες φάσεις: μια αρχική βροχή ηφαιστειακής τέφρας ακολουθούμενη από πυροκλαστικά κύματα. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις αποθέσεις ηφαιστειακών υλικών σε μια έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τον Βεζούβιο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκρηξη κάλυψε την περιοχή με οκτώ κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού, αρκετό για να θάψει το Μανχάταν σε βάθος 130 μέτρων.
Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από τους γνωστούς θανάτους στην Πομπηία συνέβησαν νωρίς το πρωί της δεύτερης ημέρας της έκρηξης, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η καταστροφή σημειώθηκε σε 17 πυροκλαστικά κύματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ευρείες πληροφορίες που προκύπτουν από αυτές τις μελέτες δεν αφορούν μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον, καθώς αναμένονται να συμβάλλουν στη σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για πιθανές μελλοντικές εκρήξεις του Βεζούβιου.
Το ηφαίστειο, ένα από τα πλέον επικίνδυνα του κόσμου, βρίσκεται μόλις 9 χιλιόμετρα από τη Νάπολη, όπου κατοικούν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Όπως δήλωσε ο Κλαούντιο Σκαρπάτι, επικεφαλής της μελέτης, έχουμε πλέον μια πιο σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις στα κτήρια και τους ανθρώπους στην πορεία των ωρών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr