New York Times: Ποιες προκλήσεις έρχονται και γιατί ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει ριζικά;

New York Times: Ποιες προκλήσεις έρχονται και γιατί ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει ριζικά;

Αναλύουμε τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή στον σύγχρονο κόσμο. Σε λίγες ημέρες, ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ορκιστεί για δεύτερη φορά, με τα μάτια του κόσμου στραμμένα πάνω του. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος των New York Times και πολιτικός αναλυτής Έζρα Κλάιν, η επόμενη μέρα δεν προμηνύει αισιοδοξία, ιδιαίτερα για τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κλάιν αναφέρει ότι η πραγματικότητα μετά την εκλογή του Τραμπ αντηχεί τη φράση του πολιτικού επιστήμονα Αντόνιο Γκράμσι: Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα της κοινωνίας; Σύμφωνα με τον Κλάιν, η τεχνητή νοημοσύνη και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας.

Αν και προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ υποστηρίζουν ότι η υπογεννητικότητα είναι πιο επικίνδυνη από την κλιματική αλλαγή, ο Κλάιν προειδοποιεί ότι αυτή η αφήγηση παραλείπει σημαντικές αλήθειες για τις απειλές της επόμενης ημέρας.

Η προετοιμασία μας για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των υποδομών μας και τη λήψη αποφάσεων. Ο Κλάιν αναρωτιέται αν είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που αυτή η τεχνολογία φέρνει μαζί της, καθώς οι εταιρείες που την αναπτύσσουν τροποποιούν συνεχώς τα μοντέλα τους, γεγονός που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των δεδομένων και των διαδικασιών.

Η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης που προκύπτει από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους. Σύμφωνα με αναφορές, η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Η κοινωνία αντιμετωπίζει προκλήσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στη δημογραφία. Ο φόβος της πτώσης της γονιμότητας αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη κρίση, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις και η κοινωνική στάση απέναντι στη μετανάστευση επηρεάζουν τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Ο Κλάιν καταλήγει τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα των τεράτων. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε φτάνει στο τέλος του, με τις νέες πραγματικότητες να στέκονται μπροστά μας, απαιτώντας σοβαρή προσοχή και δράση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play