Νίκη, Κωνσταντίνε τι εννοείτε ότι είστε νομάδες;

Νίκη, Κωνσταντίνε τι εννοείτε ότι είστε νομάδες;

Το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε στην POLITIC για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ιδέα του σπιτιού ως σπιτικό και να ξεκινήσει να ζει ως νομάς.

Γράφει η Έλενα Ιατρίδου

Τα βίντεό τους είναι εθιστικά και ευχαριστείς τον αλγόριθμο που σου τα έριξε μπροστά σου. Βραζιλία, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Αργεντινή… «Θα βρουν διαμονή; Πού; Πόσο;», «Με το wifi τι παίζει; Θα μπορέσει να παραδώσει ο Κωνσταντίνος τα ιδιαίτερα μαθήματά του;», «Νίκη μας δείχνεις λίγο ακόμη τις φαβέλες;», «Μα δεν πιάνεται το χέρι της κρατώντας τόση ώρα το κινητό σε selfie mode;».

Η Νίκη και ο Κωνσταντίνος είναι ψηφιακοί νομάδες. Ταξιδεύουν τον κόσμο ενώ εργάζονται διαδικτυακά. «Τίποτα εισοδηματίες θα είναι», γράφουν οι πιο δύσπιστοι κάτω από τις αναρτήσεις τους, ίσως για να τακτοποιήσουν μέσα τους τη ματαίωση του «Και εγώ αν είχα τα μέσα, θα…». Στην πραγματικότητα, ο Κωνσταντίνος παραδίδει μαθήματα μαθηματικών διαδικτυακά και η Νίκη μαθήματα yoga και κάνει επεξεργασία βίντεο για την εταιρία του Κωνσταντίνου.

Κάθε οδοιπορικό της Νίκης και του Κωνσταντίνου ή αλλιώς των «Haha Nomads» είναι σα μια καβαφική Ιθάκη όπου σημασία έχει το ταξίδι, οι περιπέτειες, η γνώση και όχι η άφιξη στην Ιθάκη.

Προφανώς αν αγαπάς τα ταξίδια θα κολλήσεις μαζί τους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο account δεν είναι ταξιδιωτική εκπομπή. Δεν έχει σκηνοθεσία, σενάριο και σκριπτ. Είναι η καθημερινότητα δύο νέων που επέλεξαν αντί του κόνσεπτ «στεγαστικό δάνειο, αυτοκίνητο στο γκαράζ, μετρό/ εργασία/ σπίτι, εκδρομή την Κυριακή», τη νομαδική ζωή, να αλλάζουν διαμονή κάθε βδομάδα και χώρα περίπου κάθε 3 μήνες. Η Νίκη και ο Κωνσταντίνος είναι πολύ πιστοί σε αυτό που κάνουν και αυτός που τους παρακολουθεί ζει την εμπειρία σα να είναι ο τρίτος συνοδοιπόρος. Για την ακρίβεια νιώθεις ότι «σφετερίζεσαι» των ταξιδιωτικών εμπειριών, γνώσεων, των εικόνων και των χρωμάτων που σου επικοινωνούν δύο ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι νέοι. Για σένα μια εικονική ταξιδιωτική εμπειρία, για αυτούς η ζωή τους.

Και αν παρακολουθώντας τους καταλήξεις το ότι «άπαπα δεν είναι αυτή η ζωή για μένα», όπως και να έχει, θα δεις να ξεδιπλώνονται μπροστά σου τα όνειρα, οι ανεκπλήρωτοι στόχοι, οι ευχές που έκανες κάποτε και τα απωθημένα σου. Το πιο σπουδαίο που κερδίζεις βλέποντας δύο ανθρώπους να κυνηγούν το όνειρο με τον ανείπωτο ενθουσιασμό, είναι η υπενθύμιση για τη δική σου Ιθάκη, ή Ιθάκες. Να πηγαίνεις πίσω από ένα όνειρο. Να απομυθοποιείς τους δαίμονές σου. Το βόλεμα, το μέτριο, το πλαδαρό. Και όταν το καταφέρνεις να το γιορτάζεις με τη ψυχή σου.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Νίκη, Κωνσταντίνε πού είστε αυτή τη στιγμή και για πόσο καιρό θα είστε εκεί; Μέχρι πότε έχετε σχεδιάσει το πλάνο σας και τι περιλαμβάνει αυτό;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη! Θα περάσουμε λίγο χρόνο στη Θεσσαλονίκη για να δούμε τους φίλους και συγγενείς μας, που δεν είχαμε δει από κοντά τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόμασταν στη Λατινική Αμερική και θα φροντίσουμε να κάνουμε μερικές βουτιές στην αγαπημένη μας Χαλκιδική! Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως είναι η Καβάλα, η Λέσβος, η Αθήνα και η Κρήτη, καθώς και αρκετούς άλλους προορισμούς, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα το σχεδιασμό μας. Σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στη Λατινική Αμερική το Σεπτέμβριο.

Πόσες χώρες και ποιες έχετε επισκεφτεί; Το πλάνο σας περίπου πόσες χώρες περιλαμβάνει κάθε χρόνο;

Μέχρι στιγμής έχουμε επισκεφθεί τις εξής 18 χώρες: Ελλάδα, Βραζιλία, Κολομβία, Αγγλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Εκουαδόρ, Περού, Παραγουάη, Αργεντινή, Μεξικό, ΗΠΑ. Συνήθως μένουμε σε μία χώρα για 2-3 μήνες, μιας που η διάρκεια της τουριστικής βίζας συνήθως είναι 3 μήνες. Δηλαδή η χώρα που μας φιλοξενεί μας “αναγκάζει” να ταξιδέψουμε στην επόμενη. Τα τελευταία δύο χρόνια εξερευνούμε περίπου 5 χώρες το χρόνο και σκοπεύουμε να αυξήσουμε αυτό τον αριθμό τον επόμενο χρόνο, δηλαδή θα μετακινούμαστε πιο συχνά.

Ποια χρονιά ξεκινήσατε και ποια ήταν εκείνη η «μπουχτιστική» στιγμή στην Ελλάδα που είπατε «δεν πάει άλλο εδώ, φεύγουμε;». Ποιος έπρεπε να πείσει ποιον;

Ο Κωνσταντίνος έφυγε από την Ελλάδα το 2015 για να ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία, ενώ εγώ έμεινα στη Θεσσαλονίκη για να τελειώσω τις σπουδές της Φυσιοθεραπείας που πραγματοποιούσα ακόμα. Τον επόμενο χρόνο ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μετακομίσει στην Αγγλία και να μεταπηδήσει στο πρόγραμμα PGCE που είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για καθηγητές δευτεροβάθμιας και στη συνέχεια εγγράφηκε στο μεταπτυχιακό της Διδακτικής των Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του UCL. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος άρχισε να εργάζεται ως Μαθηματικός σε ένα ιδιωτικό σχολείο με οικοτροφείο και μόλις πήρα το πτυχίο μου, μετακόμισα κι εγώ στην Αγγλία. Εργαστήκαμε και οι δύο στην Αγγλία για κάποια χρόνια, μέχρι που ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να πραγματοποιήσει αιτήσεις σε διεθνή σχολεία του εξωτερικού στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τις Βερμούδες και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Τελικά, ο Κωνσταντίνος έγινε δεκτός στο Βρετανικό Σχολείο του Ρίο ντε Τζανέιρο και μετακομίσαμε εκεί τον Ιούλιο του 2020. Από το 2020 έως το 2022 κατοικούσαμε μόνιμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ωστόσο, κάθε φορά που είχαμε διακοπές, παίρναμε ένα λεωφορείο ή αεροπλάνο και εξερευνούσαμε διάφορες πολιτείες της χώρας. Επισκεφθήκαμε 12 πολιτείες της Βραζιλίας και τότε ήταν που “κολλήσαμε το ταξιδιωτικό μικρόβιο” και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε αναλυτικά τη μετάβαση σε ένα νομαδικό τρόπο ζωής. Δε χρειάστηκε να πείσουμε ο ένας τον άλλον γιατί ήταν κάτι που θέλαμε και οι δύο. Ταξιδεύουμε μόνιμα, αλλάζοντας διαμονή ανά 4 μέρες και χώρα ανά 2-3 μήνες από τον Ιούλιο του 2022.

Όταν κάποιος ακούει για κάποιον ότι ταξιδεύει όλο τον κόσμο, η πρώτη αντίδραση συνήθως είναι «Έλα μωρέ, εισοδηματίες είναι που έχουν λυμένα τα οικονομικά τους». Ωστόσο δεν είναι τόσο ρομαντικά τα πράγματα. Τι δουλειές κάνετε;

Ο Κωνσταντίνος είναι Μαθηματικός και έχει εταιρία όπου παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα σε μαθητές GCSE, A Level και IB στην Αγγλία. Εγώ παραδίδω μαθήματα γιόγκα, ασχολούμαι με επεξεργασία βίντεο και social media. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες στον κόσμο και εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 90 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Όποιος θέλει να γίνει ψηφιακός νομάς σαν εμάς μπορεί να αποκτήσει τη σχετική κατάρτιση και να πραγματοποιήσει ένα επάγγελμα διαδικτυακά. Θεωρούμε ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πολύ σημαντική γιατί μας επιτρέπει να προσελκύσουμε πελάτες από ισχυρότερες οικονομίες και να συναναστραφούμε με ανθρώπους από άλλες χώρες του κόσμου, μαθαίνοντας περισσότερα για την κουλτούρα τους και τον τρόπο που ζουν.

Η ζωή του ψηφιακού νομά ακούγεται συναρπαστική, αλλά αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Για παράδειγμα οι άδειες διαμονής, η υγειονομική περίθαλψη, οι φορολογικές δηλώσεις. Πώς τα κουμαντάρετε όλα αυτά;

Όταν επισκεπτόμαστε μία νέα χώρα, συνήθως έχουμε 3 μήνες διαθέσιμους με την τουριστική βίζα. Έτσι, αν επιλέξουμε μία διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, δε θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε μεγάλο μέρος της χώρας. Εμείς έχουμε επιλέξει να μετακινούμαστε ανά εβδομάδα, το οποίο θεωρητικά μας επιτρέπει να επισκεφθούμε 12-13 μέρη μέσα σε 3 μήνες. Δεν έχουμε κάποια ασφάλεια υγείας, αλλά αν αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορούμε να πάμε στα δημόσια νοσοκομεία, στα επείγοντα, και θα μας περιθάλψουν δωρεάν. Αν είναι κάτι πιο απλό, μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού ιδιωτικά και να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Εφόσον δεν κατοικούμε για παραπάνω από 6 μήνες πουθενά, δεν είναι απαραίτητο να πληρώνουμε φόρους εισοδήματος σε κάποια από τις χώρες που μας φιλοξενούν. Όποιος εργάζεται διαδικτυακά μπορεί να στήσει μία εταιρία περιορισμένης ευθύνης σε μία χώρα με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ρουμανία ή συγκεκριμένες πολιτείες των ΗΠΑ (πχ Wyoming) και να μειώσει σημαντικά τους φόρους του και τα πάγια έξοδά του. Ένας ψηφιακός νομάς οφείλει να παραμένει ενημερωμένος σχετικά με τις εξελίξεις στις χώρες που δραστηριοποιείται επαγγελματικά εξ αποστάσεως και τις χώρες που βρίσκεται ο ίδιος, ενώ παράλληλα να πραγματοποιεί τον κατάλληλο σχεδιασμό που θα του επιτρέψει να έχει οικονομική ασφάλεια και συνταξιοδότηση σε βάθος χρόνου.

Όλο αυτό που ζείτε το επικοινωνείτε μέσω των σόσιάλ σας στους ακολούθους σας. Μάλιστα απαντάτε και σε πάρα πολλά ερωτήματα που σας θέτουν, τόσο τουριστικές πληροφορίες όσο και πρακτικές. Πόσο δύσκολο είναι να το συντηρείτε όλο αυτό;

Η επικοινωνία μέσω των σόσιαλ με τους ανθρώπους που μας ακολουθούν και οι απαντήσεις που δίνουμε αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να συντηρηθεί όλο αυτό, αλλά το θεωρούμε πολύ σημαντικό καθώς μας επιτρέπει να διατηρούμε επαφή με το κοινό μας, να τους βοηθάμε και να τους ενημερώνουμε. Απολαμβάνουμε τη διαδικασία γιατί μας αρέσει η διάδραση με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν και η δυνατότητα που μας έχει δοθεί να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους μέσω του έργου μας.

Τι σας αρέσει να βλέπετε – ανακαλύπτετε όταν ταξιδεύετε;

Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε την τοπική κουλτούρα και παράδοση, να εξερευνούμε παραλίες, πάρκα, πλατείες, ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα. Κάτι άλλο που μας αρέσει πολύ είναι να δοκιμάζουμε την τοπική κουζίνα και να ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις. Απολαμβάνουμε επίσης να πηγαίνουμε σε λιγότερο τουριστικές περιοχές για να βιώνουμε την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και η κατανόηση των εθίμων και της ιστορίας τους είναι επίσης από τα αγαπημένα μας στοιχεία κάθε ταξιδιού.

Ποια δυσκολία δε σας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα αντιμετωπίζατε;

Οι καθημερινές διακοπές ρεύματος σε κάποιες πόλεις που επισκεφθήκαμε και το γεγονός ότι συχνά δεν υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στα καταλύματά μας.

Εκ των συνθηκών είστε πάντα μαζί. Προσωπικός χρόνος, ταξίδια, εργασία, είστε πάντα και παντού μαζί. Πχ ακόμη και αν έχετε κάποια στιγμή έντασης δε μπορεί να πει ο ένας «θα πάω να τα πιω με τους φίλους μου» και ο άλλος «θα βγω μη με περιμένεις το βράδυ». Πώς το ζείτε αυτό;

Έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις εντάσεις και να βρίσκουμε τρόπους να επικοινωνούμε καλύτερα. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή επικοινωνία και αμοιβαίο σεβασμό, ώστε να επιλύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Όταν υπάρχει ανάγκη για προσωπικό χρόνο, προσπαθούμε να τον βρίσκουμε ακόμα και μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο. Μπορεί να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε μια βόλτα μόνοι μας ή να ασχοληθούμε με ένα ατομικό χόμπι. Βοηθάει επίσης να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τις ανάγκες του άλλου για χώρο και χρόνο. Στο τέλος της ημέρας, απολαμβάνουμε τη συντροφιά του άλλου και την κοινή μας πορεία, με όλες τις προκλήσεις και τις χαρές που αυτή φέρνει. Θεωρούμε πως η σχέση μας είναι πολύπλευρη, καθώς είμαστε ταυτόχρονα συνεργάτες, συνταξιδιώτες, συγκάτοικοι, φίλοι και σύντροφοι.

Με αυτόν τον τρόπο ζωής δημιουργείται κάποια σύγχυση μεταξύ των ορίων διακοπές (ταξίδι, διακοπή ρουτίνας κτλ) και καθημερινότητα (με ό,τι αυτό περιλαμβάνει εργασία κτλ…). Πώς βρίσκετε την ισορροπία μεταξύ των ταξιδιών και των πραγματικών διακοπών;

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που αρχίσαμε αυτόν τον τρόπο ζωής, πραγματοποιούμε διακοπές με τον τρόπο που κάναμε παλιότερα πολύ πιο σπάνια. Η τελευταία φορά που κάναμε διακοπές χωρίς να απαντάμε σε email πελατών και συνεργατών ή να απαντάμε σε ερωτήσεις ανθρώπων και να “αποσυνδεθούμε” από το διαδίκτυο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι που γιορτάσαμε τα γενέθλια του Κωνσταντίνου στην παραλία Consteño Beach της Κολομβίας. Συνήθως απολαμβάνουμε να βιώνουμε την “καθημερινότητα” των ντόπιων, να ανακαλύπτουμε νέες πτυχές της ζωής σε άλλους τόπους και να πραγματοποιούμε δραστηριότητες, αλλά δε μας ταιριάζει ιδιαίτερα η συμβατική ιδέα των διακοπών.

Είναι στα πλάνα σας να εγκατασταθείτε κάποια μέρα κάπου μόνιμα και αν ναι, πού θα θέλατε;

Δε σχεδιάζουμε να εγκατασταθούμε κάπου μόνιμα, αλλά ίσως να μειώσουμε το ρυθμό με τον οποίο μετακινούμαστε κάποια στιγμή στο μέλλον. Μας αρέσει πολύ να περνάμε χρόνο στην Ελλάδα καθώς και στη Βραζιλία και ενδεχομένως να επιδιώξουμε να περνάμε 3 μήνες σε καθεμιά από αυτές τις δύο χώρες ετησίως στο μέλλον.

Τι εύχεστε να γνωρίζατε πριν γίνετε ψηφιακοί νομάδες;

Δεν ευχόμαστε να γνωρίζαμε κάτι συγκεκριμένο πριν ξεκινήσουμε. Είμαστε ευγνώμονες για τις εμπειρίες που έχουμε ζήσει ως νομάδες που μας δίδαξαν πάρα πολλά και πιστεύουμε ότι η χαρά της ανακάλυψης του αγνώστου δίνει τεράστια αξία στον τρόπο ζωής μας. Ευχόμαστε σε όσους επιθυμούν να κάνουν το ίδιο να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μην το βάλουν κάτω. Ο κόσμος μας είναι πολύ μεγάλος και η ζωή πολύ σύντομη για να μην κυνηγήσουμε αυτά που επιθυμούμε πραγματικά!

Info

Περισσότεροι από 35 εκατ. άνθρωποι είναι ψηφιακoί νομάδες, δηλαδή εργάζονται ταξιδεύοντας.

Η κοινότητα των “ψηφιακών νομάδων” διευρύνθηκε λόγω της τηλεργασίας που προέκυψε ως ανάγκη κατά την πανδημία αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλοί άνθρωποι που η εργασία τους δεν απαιτεί φυσική παρουσία και χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνολογία, έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής.

Οι 10 κορυφαίες χώρες για ψηφιακούς νομάδες το 2024

Ισπανία
Αργεντίνη
Ρουμανία
ΗΑΕ
την Κροατία
Πορτογαλία
Ουρουγουάη
Μάλτα
Νορβηγία
Ανδόρα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Αργεντινή κατατάχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα για ψηφιακούς νομάδες το 2024.
Η βίζα της νοτιοαμερικανικής χώρας για ψηφιακούς νομάδες επιτρέπει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να παραμείνουν για έξι μήνες με τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη διαμονή τους στην Αργεντινή για έως και ένα χρόνο.

Όταν ανακοινώθηκε η ψηφιακή νομαδική βίζα το 2022, η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε επίσης ότι οι αιτούντες θα λάμβαναν εκπτώσεις στις μεταφορές από το αεροδρόμιο, τη μεταφορά, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και τους χώρους συνεργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση VisaGuide World, οι ειδικές βίζες της Αργεντινής επιτρέπουν επίσης στους νομάδες να ζουν αφορολόγητα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η υψηλή ταχύτητα Διαδικτύου και η δημοτικότητα της Αργεντινής στους τουρίστες είναι δύο επιπλέον παράγοντες που την ανέβασαν στη δεύτερη θέση.

Πώς επιλέγουν προορισμό οι ψηφιακοί νομάδες

Το κόστος είναι ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει τον επόμενο προορισμό ενός digital nomad (46,6%).
Ακολουθούν ηλιοφάνεια (15%), η ασφάλεια (12%), η ποιότητα Wi-Fi (9,4%) και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (6,1%).

Με ποιους ταξιδεύουν

43,4% μόνοι.
39,1% με συνεργάτες, άλλους νομάδες ή φίλους.
17,5% με την οικογένεια του.

Στην Ευρώπη oι ψηφιακοί νομάδες προέρχονταν από:

Γερμανία (5,6%)
Αυστρία (4%)
Γαλλία (3%)

Τι είδους δουλειά κάνουν οι ψηφιακοί νομάδες

Περισσότερο από το ένα τρίτο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες
Λιγότερο από το ένα τρίτο είναι πλήρους απασχόλησης
Περίπου το 13% είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Η πληροφορική, η τεχνολογία, τα Μέσα ενημέρωσης,

Loading