«Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον»

«Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον»

Εκθεσιακό υλικό από την κληρονομιά του Νίκολα Τέσλα, του «εφευρέτη του 20ού αιώνα», όπως επάξια έχει χαρακτηριστεί ο ιδιοφυής Σέρβος φυσικός που χάρισε στην ανθρωπότητα το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, τα ραδιοκύματα και πολλές ακόμη σημαντικές εφευρέσεις, παρουσιάζεται ως το τέλος Ιανουαρίου 2020 στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι). Τίτλος της έκθεσης «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον».

«Όλα τα εκθέματα ανήκουν στην περιοδεύουσα έκθεση του ‘Μουσείου Νίκολα Τέσλα’ στο Βελιγράδι και βασίζονται στη μόνιμη συλλογή του. Το αρχειακό, ιστορικό και βιβλιογραφικό υλικό φυλάσσεται και διερευνάται από τα αρμόδια τμήματα του μουσείου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στο σύνολο του, έχει ενταχθεί από την UNESCO, το 2003, στον Διεθνή Κατάλογο Μνήμης του Κόσμου», αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του «Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Μίνα Μητσομπόνου, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, παρουσία του δημιουργού του ελληνικού μουσείου, Κώστα Κοτσανά και της διευθύντριας του σερβικού μουσείου, Ivona Jevtic.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα για την έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον» στην Αθήνα;

«Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας αποτελεί ένα μουσείο επιστημών, ανοιχτό σε συνέργειες. Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό μια εμπειρία επίσκεψης στον κόσμο της τεχνολογίας, μέσα από μια διαδρομή με αφετηρία την αρχαιότητα και προορισμό τη σύγχρονη εποχή. Με βασικό πυρήνα αυτόν της μόνιμης συλλογής μας ‘Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών’, παρουσιάζουμε τα τεχνολογικά επινοήματα του Κτησιβίου, του Αρχιμήδη, του Φίλωνος, του Ήρωνος και πολλών ακόμη εφευρετών μέσα από 100 λειτουργικά εκθέματα. Αν σκεφτούμε, λοιπόν, πως ο Νίκολα Τέσλα έχει επάξια χαρακτηριστεί ως ο ‘Εφευρέτης του 20ου Αιώνα’, τότε δεν θα μπορούσε παρά να δώσει το παρών στο πανόραμα της καινοτομίας που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κοτσανά», απαντά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μητσομπόνου.

Το κύριο βάρος της έκθεσης δίνεται στα διαδραστικά μοντέλα των εφευρέσεών του, στις αναπαραστάσεις των εργαστηρίων αλλά και στην ξεχωριστή προσωπικότητα του Νίκολα Τέσλα. «Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανθρώπινη διαδρομή του Τέσλα και τη στάση του απέναντι στην αναγνώριση, στην επιτυχία και στις αξιώσεις. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Μια ιδιοφυής περίπτωση ανθρώπου ο οποίος επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος», προσθέτει η διευθύντρια του Μουσείου Κοτσανά.

Ένα από τα λειτουργικά μοντέλα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι το διάσημο πηνίο του Τέσλα. «Ο Τέσλα εφηύρε αυτήν την συσκευή που έγινε γνωστή ως μετασχηματιστής υψηλής συχνότητας ρευμάτων. Την χρησιμοποίησε για να παράγει φωτισμό, αλλά και στην έρευνά του σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, τις ακτίνες Χ και τη μετάδοση ασύρματου ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μητσομπόνου, δίνοντάς μας κι άλλα παραδείγματα εκθεμάτων, όπως το περίφημο «Αυγό του Κολόμβου» και το «Λειτουργικό μοντέλο Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας στο Long Island».

«Η εφεύρεση του επαγωγικού κινητήρα με ρότορα αποτέλεσε την πρωτότυπη απόδοση της θρυλικής ιστορίας του “Αυγού του Κολόμβου” που μπορούσε να σταθεί όρθιο. Η εφεύρεση παρουσιάστηκε στο Σικάγο το 1893 για την επέτειο των 400 χρόνων για την ανακάλυψη της Αμερικής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όσο για το Λειτουργικό μοντέλο Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας στο Long Island, «με αυτήν την εφεύρεση ο Τέσλα επιδίωκε να μεταδοθούν ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά σήματα σε όλη τη Γη. Η κατασκευή του εργαστηρίου ξεκίνησε το 1901 και ολοκληρώθηκε το 1902», επισημαίνει η ίδια.

Και τι επιδιώκει να μεταδώσει η έκθεση στους επισκέπτες; «Μέσα από τις ποικίλες τεχνολογίες που κληροδότησε στις επόμενες γενιές, ο Νίκολα Τέσλα δίνει ένα παράδειγμα αφοσίωσης και έφεσης στην επιστήμη ως κλίση του ανθρώπου αλλά και στις ανθρώπινες αξίες που οφείλουν να συνοδεύουν όλους μας κι ακόμη περισσότερο εκείνους που καινοτομούν, θέτοντας την επιστήμη στην υπηρεσία και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Με άλλα λόγια, η έκθεση πέρα από τη διδακτική της πτυχή, προσδοκά να γεννήσει έμπνευση στους επισκέπτες δημιουργώντας τα κίνητρα εκείνα που θα οδηγήσουν στους αυριανούς εφευρέτες», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου Κοτσανά.

Όλα τα μοντέλα που παρουσιάζονται είναι διαδραστικά και ο χαρακτήρας τους αμιγώς εκπαιδευτικός.

«Ωστόσο, αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα», μας λέει, «αυτό θα ήταν το Πηνίο του Τέσλα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ομαδικότητα, τον θετικό αιφνιδιασμό και την ψυχαγωγία που αυτό συνεπάγεται. Σας καλώ λοιπόν, να το ανακαλύψετε, μετατρέποντας το σώμα σας σε αγωγό ρεύματος, κρατώντας έναν λαμπτήρα και το χέρι του διπλανού σας», τονίζει η κ. Μητσομπόνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ αναφορικά με τις πρώτες εντυπώσεις των επισκεπτών στην έκθεση, η οποία ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, καταλήγει: «Πέρα από το βιβλίο επισκεπτών που αποτυπώνει τον ενθουσιασμό του κοινού, οι πρώτες δύο εβδομάδες και οι εντυπώσεις των επισκεπτών αναδεικνύουν την έκθεση ως ιδανικό προορισμό για οικογένειες, μαθητές και ενήλικο κοινό διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, καθώς συνδυάζει επιστήμη και ζωή».

*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Μουσείο Κοτσανά

 

©Πηγή: amna.gr

Loading