Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Western Balkans Summit στο Βερολίνο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Μπρεντ Κρόσερ, και άλλους συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο της σημερινής συνδιάσκεψης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, είχα την ευκαιρία να κάνω διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους, προκειμένου να συζητήσουμε τις γενικές προκλήσεις του μεταναστευτικού.
Ο υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί το πνεύμα των συνθηκών Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι θέσεις μας έγιναν αντιληπτές και η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, κάτι που είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της σαφήνειας σε τέτοιες θέσεις, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει δεχθεί μεγάλη πίεση και έχει αναλάβει σημαντικό βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια, επαναλαμβάνοντας τη σύνδεση της μετανάστευσης με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός υπογράμμισε πως η απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν συνιστά κλείσιμο συνόρων, αλλά μορφή ελέγχου που ήδη υφίσταται.
Αναφορικά με το θέμα των επιστροφών, ο υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία έχει θέσει το ζήτημα εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει υποχρεώσεις επιστροφής. Οι επιστροφές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες λόγω της δύσκολης διαδικασίας εντοπισμού και των νομικών περιορισμών που υφίστανται. Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα για το μέγεθος του προβλήματος.
Τέλος, αναφερόμενος στην κριτική που έχει ασκηθεί στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και ότι η Ελλάδα διατηρεί μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των συνόρων και τη διάσωση ανθρώπων σε κίνδυνο.