Νίκος Ρωμανός: Απάτη το «βάλαμε πλάτη»

Νίκος Ρωμανός: Απάτη το «βάλαμε πλάτη»

ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ*08.12.2020 • 21:15

Στις 27 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η απαγόρευση των καρναβαλιών σε όλη την επικράτεια. Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήριζε σπασμωδική την απόφαση και «τσίρκο» την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «διαβεβαίωνε για τον απόλυτο έλεγχο και την ασφάλεια της χώρας από τον κορωνοϊό», ενώ «με τα πρώτα τρία περιστατικά καταργεί όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα δημιουργώντας οικονομική ασφυξία και πανικό». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αναρωτιέται αν «γνωρίζει ο υπουργός Υγείας τους περσινούς θανάτους από την εποχική γρίπη», καταλήγοντας ότι «οι Αριστοι» καταστρέφουν τη χώρα» και «η κυβέρνηση… πετάει αετό και εκτός της Καθαρής Δευτέρας».

Από τον Μάρτιο άρχισαν στην Κουμουνδούρου να κατηγορούν ακατάπαυστα την κυβέρνηση ότι κινείται «βλέποντας και κάνοντας» και «δίνει ψίχουλα». Προβλέποντας αρχικά ότι η υγειονομική κρίση θα κρατήσει 2-3 μήνες (Αρβανίτης, 31/3, CNN Greece), επαναλάμβαναν μονότονα ότι έπρεπε να δοθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα εμπροσθοβαρώς. Χαρακτήριζαν τα στοχευμένα πακέτα ενισχύσεων που αποδεσμεύονται έκτοτε ως «μαρτύριο της σταγόνας» που εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς. Παράλληλα χρέωναν την παγκόσμια ύφεση στον κ. Μητσοτάκη και τον κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιεί την πανδημία «για να οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια», κάνοντας λόγο για «πανδημία νεοφιλελευθερισμού» και προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και στην αύξηση της ανεργίας.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η κριτική για κάθε απόφαση που έβγαινε για τα σχολεία. Τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι αργεί να τα κλείσει. Μετά το πρώτο lockdown κατηγορούσαν την κ. Κεραμέως ότι κακώς ανοίγει τα σχολεία. Τον Μάιο που η κυβέρνηση έφερε την τροπολογία για την τηλεκπαίδευση, ο κ. Φίλης τη χαρακτήριζε «Big Brother στην τάξη» και «κακή λύση που θα την πληρώσουμε από άποψη παιδαγωγικών συνεπειών», καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα «αντιπαιδαγωγικό που σπάει τον δεσμό και την εμπιστοσύνη μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού». Τον Σεπτέμβριο βγήκαν στα κάγκελα που τα σχολεία άργησαν να ανοίξουν μια εβδομάδα, αλλά αμέσως μετά στήριζαν τις καταλήψεις που τα κράτησαν κλειστά επί εβδομάδες. Σήμερα, αγωνίζονται υπέρ της τηλεκπαίδευσης και του δικαιώματος όλων των παιδιών να συμμετέχουν σε αυτήν, όταν πριν από μερικούς μήνες αγωνίζονταν ώστε να μην υπάρχει καθόλου τηλεκπαίδευση, για κανέναν μαθητή δημόσιου σχολείου.

Από τον Μάρτιο ζητούσαν την ακύρωση του προγράμματος ενημέρωσης και επικοινωνίας «Μένουμε σπίτι», ενώ τον Ιούνιο έβγαλαν και χυδαίο σποτάκι κατά των ΜΜΕ με την ίδια ακριβώς στόχευση. Εφτασαν, δε, στο σημείο όταν ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές της Ν.Δ. και τα στελέχη της κυβέρνησης να καταθέσουν για δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να απαντήσουν ότι θα έκαναν το ίδιο αν ακυρωνόταν το «Μένουμε σπίτι», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού ήταν «προπέτασμα καπνού για τη συζητούμενη μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων» (Πολάκης, 30/3, Βουλή). Ηταν την ίδια, ακριβώς, περίοδο που ξεκίνησε και το γνωστό «Θα λογαριαστούμε μετά» που συνόδευσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγική καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Στο υγειονομικό πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επιτακτικά 4.000 προσλήψεις. Μόλις είδαν ότι οι προσλήψεις που δρομολογούσε η κυβέρνηση ήταν διπλάσιες, άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη 15.000 προσλήψεων. Παράλληλα ζητούσαν προκαταβολικά την επίταξη όλων των ιδιωτικών ΜΕΘ που θα κόστιζε εκατομμύρια ευρώ κρατικού χρήματος, όταν επί 8 μήνες δεν χρειάστηκε καμία εξ αυτών. Σε κάθε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας ήταν απέναντι. 

Οταν ανακοινώθηκαν μέτρα για περιορισμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στα υποκαταστήματα των τραπεζών και στόχο τη μείωση του συνωστισμού, μιλούσαν για επιβολή νέων capital controls. Οταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση των πανηγυριών, ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας απειλούσε ότι «αυτό δεν θα περάσει». Πριν ανοίξει ο τουρισμός κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι είχε καθυστερήσει. Οταν άνοιξε ο τουρισμός φώναζαν ότι βιάστηκε να τον ανοίξει, υπακούοντας στα συμφέροντα και στους μεγάλους ομίλους του κλάδου. Οταν άνοιξαν τα αεροδρόμια και οι πτήσεις με τα πρωτόκολλα που ίσχυαν διεθνώς, κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Οταν μιλούσαμε για τη σημασία της ατομικής ευθύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως κάνει όλος ο πλανήτης, όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα διεθνή επιστημονικά jοurnals, ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγορούσε ότι κουνάμε το δάχτυλο στον πολίτη. Τα μέτρα έκτακτων φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης της εργασίας τα καταψήφισαν όπως έκαναν πρόσφατα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τις συμβάσεις μεγάλων δωρεών του ιδιωτικού τομέα που ενίσχυσαν το σύστημα υγείας και θωράκισαν τον κρατικό μηχανισμό στη μάχη κατά του κορωνοϊού δεν τις υπερψήφισαν. Στοχοποίησαν ακόμα και τους επιστήμονες προκειμένου να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Εφημερίδες και social media του συστήματος της Κουμουνδούρου έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του πρώτου lockdown. 

Ασχετα με το τι λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, πλάτη στην κυβέρνηση δεν έβαλε ποτέ. Την επιτυχία στη διαχείριση του πρώτου κύματος την αναγνώρισε με τεράστια καθυστέρηση και μισόλογα, αφού την είχε αναγνωρίσει πρώτα όλος ο πλανήτης, έχοντας διασπείρει εν τω μεταξύ πάνω από 30 fake news για την πανδημία. Ακόμα και τότε έψαχνε τρόπους να την ακυρώσει, να τη χλευάσει και να τη μειώσει με γελοία επιχειρήματα του στυλ «κακώς συγκρινόμαστε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα έπρεπε να συγκριθούμε με τις χώρες των Βαλκανίων». Επιχείρημα που φυσικά το ξέχασε όταν οι χώρες των Βαλκανίων κατρακύλησαν υγειονομικά. Αυτή είναι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία τους. Ετσι αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως αξιωματική αντιπολίτευση και την κρισιμότητα των περιστάσεων. Οχι, δεν λέω να μην κάνουν κριτική. Δεν λέω να μην υπάρχουν και σημεία αντιπολιτευτικής υπερβολής. Αλλά ήθελα μια φορά να τους δω να κάνουν μια καμπάνια υπέρ της μάσκας, μια τηλεδιάσκεψη για τη σημασία της ατομικής ευθύνης, ένα σποτάκι υπέρ της τήρησης των μέτρων. Μια ουσιαστική και δημιουργική πρόταση. Μια δήλωση σε πραγματικό χρόνο για κάτι θετικό, κάτι που έγινε σωστά σε όλη τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης μάχης. Εστω για διάλειμμα, για αλλαγή…
 
* Ο κ. Νίκος Ρωμανός είναι διευθυντής Γραφείου Τύπου της Ν.Δ.

Loading