Νοσοκομείο Μεταξά: Η κυβέρνηση σβήνει αναδρομικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για ατασθαλίες του πρώην Διοικητή

Νοσοκομείο Μεταξά: Η κυβέρνηση σβήνει αναδρομικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για ατασθαλίες του πρώην Διοικητή

Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2024, η κυβέρνηση προχώρησε στην απαλλαγή του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά και τεσσάρων μελών του ΔΣ από τον καταλογισμό σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί λόγω σοβαρών παρατυπιών σε προμήθειες κατά την περίοδο 2020–2021.

Η ρύθμιση, που εισηγήθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προβλέπει την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών για αγορές που έγιναν με επίκληση των αναγκών της πανδημίας Covid-19. Στην πράξη, όμως, ακυρώνει τις διαδικασίες ελέγχου που ακολούθησαν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία είχαν εντοπίσει πλήθος παρανομιών και ζητήσει επιστροφές χρημάτων.

Σύμφωνα με το νέο έγγραφο του ΓΛΚ προς το Νοσοκομείο Μεταξά (4.4.2025), «δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις καταλογισμού», καθώς η ρύθμιση έχει ρητά αναδρομική ισχύ, και δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Επικαλύψεις και πολιτική “καθαρή έξοδος”

Η ρύθμιση παρατείνει την ισχύ διατάξεων που είχαν θεσπιστεί για την κάλυψη έκτακτων δαπανών την περίοδο της πανδημίας. Όμως, περιλαμβάνει και περιπτώσεις που οι έλεγχοι της ΕΑΔ είχαν χαρακτηρίσει ξεκάθαρα παράνομες, με απευθείας αναθέσεις, υπερτιμολογήσεις και καταστρατήγηση διαδικασιών.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως από ρεπορτάζ του ethnos.gr τον Αύγουστο του 2023, προκαλώντας την απομάκρυνση του τότε διοικητή Χαράλαμπου Τουμπέκη. Η ΕΑΔ είχε καταλογίσει ευθύνες σε αυτόν και στα μέλη του ΔΣ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Σήμερα, με βάση το άρθρο 14 του Ν. 5161/2024 (ΦΕΚ Α’ 196/29-11-2024), η ίδια αυτή διοίκηση απαλλάσσεται πλήρως από οποιαδήποτε υποχρέωση επιστροφής χρημάτων.

Διαφάνεια στο περιθώριο

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τη ρύθμιση αυτή έχει διπλή επίπτωση:

Ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία είχε εντοπίσει τις παρανομίες.

Δημιουργεί προηγούμενο αναδρομικής «τακτοποίησης» διοικήσεων που προκάλεσαν ζημία στο δημόσιο.

Παράλληλα, τίθενται εύλογα ερωτήματα για τη θεσμική λειτουργία του ελέγχου και της λογοδοσίας σε ευαίσθητους τομείς όπως η δημόσια υγεία — ειδικά όταν ο ίδιος ο υπουργός που εισάγει τη ρύθμιση ήταν και ο πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης που απαλλάσσεται.

Η νομιμοποίηση των δαπανών έχει ισχύ μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και καλύπτει ακόμη και προμήθειες που δεν αφορούν άμεσα τον Covid-19, εντάσσοντας τις στα ευρύτερα πλαίσια «εξαιρετικών συνθηκών».

πηγή: Έθνος

Loading

Play