Ο «Αρκτούρος» μετά την περίθαλψη τους ελευθέρωσε ξανά τα δύο μικρά ζαρκαδάκια

Ελεύθεροι ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον ο Θωμάς και η Μάτα, όπως ονομάστηκαν τα δύο μικρά ζαρκάδια που είχαν βρεθεί ορφανά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του «Αρκτούρου».

Όπως είχε ανακοινώσει ο οργανισμός: «ο Θωμάς είχε βρεθεί με σπασμένο πόδι σε ηλικία μόλις μίας εβδομάδας στο όρος Πάικο όταν δύο κυνηγοί που εκπαίδευαν τα σκυλιά τους τον εντόπισαν σε κοντινό θάμνο με την μητέρα του να βρίσκεται κοντά και να το κοιτάζει ανήμπορη να τον βοηθήσει». Μετά την μεταφορά του σε κτηνιατρείο της περιοχής, τοποθετήθηκε νάρθηκας και στη συνέχεια ανέλαβε “Αρκτούρο”, όπου ο σοβαρός τραυματισμός του αποκαταστάθηκε πλήρως και περπατάει πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Μάτα είχε βρεθεί κι εκείνη σε ηλικία μόλις λίγων εβδομάδων χωρίς τη μητέρα της μέσα σε θάμνο σε αγρόκτημα στο Κομπότι Άρτας.

propoli

Η απελευθέρωση έγινε στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων αφού πρώτα  ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία: τα ζώα αναισθητοποιήθηκαν, ελήφθη δείγμα DNA, τους έγιναν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός με το οποίο η Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρακολουθεί το στίγμα τους καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν σε κλουβιά μεταφοράς και οδηγήθηκαν στο σημείο της επανένταξης. Όταν άνοιξαν οι πόρτες, τα μικρά ζώα αρχικά έκαναν δειλά τα πρώτα τους βήματα και άμεσα απομακρύνθηκαν.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο «Αρκτούρος» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ η περίθαλψη και επανένταξη των ζαρκαδιών, η δημιουργία ειδικού χώρου φιλοξενίας τους και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τέλος, η παρακολούθηση της επανένταξης των ζαρκαδιών υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Δείτε επίσης: Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Νέες εντάξεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading