Ο Δεστεμπασίδης επιβεβαιώνει το σκάνδαλο

Την άγνοιά του για το αντικείμενο της Προανακριτικής, αλλά την πλήρη επίγνωση για το σκάνδαλο Novartis, φέρεται να δήλωσε ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, στην κατάθεση που υπέβαλε στην επιτροπή.

Το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας φέρεται να ανέφερε ότι έχει στοιχεία για τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούνταν, και να δήλωσε πρόθυμος να τα πει στη Δικαιοσύνη, ενώ για τον Δ. Παπαγγελόπουλο φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι με την κατάθεσή του, όχι μόνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη σκανδάλου αλλά κατέθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Επίσης, φέρεται να αποκάλυψε πως ο Κ. Φρουζής σε εσωτερικό έλεγχο κρίθηκε ύποπτος για απάτη. Μάλιστα, αρνήθηκε ότι είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων και φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που καταθέτει για την υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη μέρα κατέθεσε στην επιτροπή η πρώην γραμματέας του κ. Φρουζή, η οποία μίλησε για ραντεβού που του είχε κλείσει με πολιτικούς και επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις του με Σαμαρά, Στουρνάρα, Λοβέρδο. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι δεν έχει δεχτεί την παραμικρή πίεση από τις ανακριτικές αρχές, καθώς κι ότι δεν γνωρίζει τι συνέβη με τα χρήματα.

Ταυτοχρόνως, αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία μαζί τον Έλληνα δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τρεις προστατευόμενους Έλληνες μάρτυρες, που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis, έκανε λόγο για «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων – καταγγελλόντων μαρτύρων στις αμερικανικές Αρχές», με αυστηρή επιστολή προς τις ελληνικές αρχές.