Ο διοικητής του Μποδοσάκειου Πτολεμαΐδας στην POLITIC για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νοσοκομείο της χώρας

«Είναι κάτι πρωτοπόρο το οποίο έχει να κάνει με τη μεταλιγνιτοποίηση της περιοχής. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και προσφέρει οικονομία» ανέφερε ο κ. Σταύρος Παπασωτηρίου.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αναμένεται να γίνει το πρώτο «πράσινο», ενεργειακά αυτόνομο νοσοκομείο της χώρας. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, μίλησε στην politic και ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση του νοσοκομείου θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2025.

«Είναι κάτι πρωτοπόρο το οποίο έχει να κάνει με τη μεταλιγνιτοποίηση της περιοχής. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και προσφέρει οικονομία. Σήμερα οι οικονομικοί πόροι είναι δυσεύρετοι κι εμείς θα μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε για κάτι καλύτερο», ανέφερε ο κ. Παπασωτηρίου.

«Θα υπάρχει πλήρης αυτονομία σε ηλεκτροδότηση, θέρμανση και ψύξη»

«Η συγκεκριμένη συζήτηση άρχισε πέρυσι το καλοκαίρι. Μέχρι τώρα, έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΕΤΑ, του δήμου Πτολεμαΐδας και του νοσοκομείου. Θα κατατεθούν οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τη συμπαραγωγή υδρογόνου, θα υπάρχει πλήρης αυτονομία σε ηλεκτροδότηση, θέρμανση και ψύξη. Ο δήμος μας παραχώρησε οικόπεδο δίπλα στο νοσοκομείο έτσι ώστε να μην δεσμεύσουμε χώρους του νοσοκομείου. Η συζήτηση άρχισε το καλοκαίρι του 2022 και το έργο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το 2025. Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε φάση κατάθεσης των σχετικών μελετών».

«Θα εξοικονομήσουμε 175.000 ευρώ»

Μιλώντας για τα οφέλη αυτής της μετάβασης για το νοσοκομείο, ο κ. Παπασωτηρίου στάθηκε στο πόσα χρήματα θα παραμείνουν στα ταμεία του και στο πώς θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέλλον.

«Θα μειωθούν κατά πολύ οι ρύποι, ενώ θα υπάρξει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία θα αξιοποιηθούν από τον προϋπολογισμό και για άλλου είδους δράσεις και ενέργειες. Μόνο από το ρεύμα θα μπορούμε να εξοικονομήσουμε 100.000 ευρώ τον μήνα, και από τη θέρμανση θα κρατήσουμε στα ταμεία μας 75.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε σε αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε προσλήψεις προσωπικού και γενικότερα σε ό,τι προβλέπεται».

Δείτε επίσης: Πτολεμαΐδα: Μοναχικά φωτοβολταϊκά περιμένουν… δίκτυο – Καθυστέρηση στη διασύνδεση του φ/β σταθμού

Loading