Η αναζήτηση αποζημιώσεων από πλημμυροπαθείς υποδεικνύει τις προκλήσεις στη δικαστική οδό στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες πλημμύρες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη Λήμνο και τη Χαλκιδική, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και αναβίωσαν μνήμες από προηγούμενα καταστροφικά φαινόμενα, όπως αυτά στη Θεσσαλία και τη Μάνδρα. Η τραγική επανάληψη των φυσικών καταστροφών προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την απώλεια αγαπημένων προσώπων αλλά και την απώλεια των περιουσιών τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι πολίτες που επιθυμούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέσω της Δικαιοσύνης βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμα γολγοθά, καθώς η αναζήτηση ευθυνών και αποζημιώσεων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Ο δικηγόρος Γιώργος Γκούσκος, σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, αναφέρεται στο γεγονός ότι η κρατική βοήθεια προσπαθεί να απαλύνει τις συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής, ωστόσο αυτή η βοήθεια δεν συνεπάγεται απαλλαγή από ευθύνες ή παραδοχή υπαιτιότητας. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κρατικής βοήθειας, δικαιούνται να απευθυνθούν στα δικαστήρια για αποζημιώσεις.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι πολίτες προσφεύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο συνήθως προβαίνει σε ατελείωτες νομικές διαδικασίες, καθυστερώντας την απονομή δικαιοσύνης για χρόνια. Παρά τις προκλήσεις, οι πολίτες συνεχίζουν να διεκδικούν τις ευθύνες για τις ζημιές που έχουν υποστεί, καθώς η νομολογία υποδεικνύει τη δυνατότητα αστικής ευθύνης του Δημοσίου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr