Ο ενδημικός φουρόγατος της Κρήτης διατηρεί τον πληθυσμό του στα βουνά του νησιού

Ο ενδημικός φουρόγατος της Κρήτης διατηρεί τον πληθυσμό του στα βουνά του νησιού

Εξέλιξη της έρευνας για τον φουρόγατο, το ενδημικό αγριόγατο της Κρήτης, και οι απειλές που αντιμετωπίζει. Ο φουρόγατος, το ενδημικό αγριόγατο της Κρήτης, παρουσιάζει ανησυχητικά στοιχεία επιβίωσης σε ικανοποιητικούς αριθμούς στα βουνά του νησιού, όπως αποδεικνύει η πρώτη ερευνητική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο είδος. «Η έρευνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για λογαριασμό του ΟΦΥΠΕΚΑ, διαπιστώνει ότι στα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και το Όρος Δίκτη ζουν από 0,5 έως 2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατάλληλου ενδιαιτήματος» .

Ο μεγαλόσωμος φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) αποτελεί το μοναδικό άγριο αιλουροειδές του νησιού και το μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στην Κρήτη. Παρότι δεν είναι στενός συγγενής της οικόσιτης γάτας (Felis catus), μπορεί να διασταυρώνεται μαζί της, γεγονός που απειλεί τη γενετική του ποικιλότητα. Οι φωτογραφικές παγίδες που τοποθετήθηκαν στο φυσικό του περιβάλλον, έχουν καταγράψει το ζώο, ενισχύοντας τη σημασία της μελέτης για την κατανομή και τον πληθυσμό του.

«Ως κορυφαίος θηρευτής, ο φουρόγατος βρίσκεται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις οικολογικές ανατροπές» . Ο πληθυσμός του διατηρεί ικανοποιητικούς αριθμούς, παρά τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζει, όπως ο υβριδισμός με τις κοινές γάτες, τα δηλητηριασμένα δολώματα, τα αδέσποτα σκυλιά και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων λόγω της άναρχης διάνοιξης δρόμων. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι συχνά κυνηγούν τις αγριόγατες, πιστεύοντας ότι αυτές επιτίθενται σε νεαρά αιγοπρόβατα.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να συλλέξει γενετικό υλικό προκειμένου να αξιολογήσει την έκταση του υβριδισμού με τις οικόσιτες γάτες και να προγραμματίσει περαιτέρω ενέργειες προστασίας του φουρόγατου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play