Ο Γιάννης Μπουτάρης: Ο ανανεωτής της Θεσσαλονίκης και οι προκλήσεις του συντηρητισμού

Ο Γιάννης Μπουτάρης: Ο ανανεωτής της Θεσσαλονίκης και οι προκλήσεις του συντηρητισμού

Η ζωή και η κληρονομιά του Γιάννη Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στις πολιτικές του στάσεις και τις κοινωνικές προκλήσεις. Ως ο άνθρωπος που άνοιξε τα παράθυρα της Θεσσαλονίκης για να εισέλθει φρέσκος αέρας, περιγράφεται ο πολυσχιδής Γιάννης Μπουτάρης, που έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου. Η τελευταία σελίδα της αντισυμβατικής ζωής του γράφτηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανήλθε στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης το 2010, στο τέλος της εποχής Παπαγεωργόπουλου. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη που εξέλεγε από το 1987 μόνο δημάρχους από τη Δεξιά. Χρειαζόταν ένα τέταρτο του αιώνα ώστε η Θεσσαλονίκη να αλλάξει πολιτικά χέρια και να φύγει από τη συντηρητική παράταξη. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπιζόταν μόνον στη δημαρχία της πόλης, αλλά χαρακτηριζόταν από το τρίγωνο του συντηρητισμού της Θεσσαλονίκης.

Οι σχέσεις του με τον πρώην μητροπολίτη Άνθιμο ήταν ιδιαίτερα προβληματικές. Ο Γ. Μπουτάρης τον είχε χαρακτήρισε ως μουτζαχεντίν που δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία. Παρά τις πολιτικές και προσωπικές του προκλήσεις, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ιδιαίτερη σχέση με τους υπαλλήλους του δήμου, χαιρετώντας κάθε έναν από αυτούς προσωπικά.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του και για τα γεγονότα της δημόσιας σφαίρας. Ήταν κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα του 2015 και τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβάλλοντας την ανάγκη για αναγνώριση της διαφορετικότητας και της προόδου.

Ο Γ. Μπουτάρης αγωνίστηκε για να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στη Θεσσαλονίκη, παρότι δεν τα κατάφερε, καθώς η προσωπική του εμπειρία τον οδήγησε σε αυτή την προσπάθεια. Η σορός του θα μεταφερθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, για να αποδοθεί φόρος τιμής.

Loading

Play