Ο «λευκός καπνός» των Βρυξελλών για το φυσικό αέριο ανακουφίζει τον Μητσοτάκη

Ο «λευκός καπνός» των Βρυξελλών για το φυσικό αέριο ανακουφίζει τον Μητσοτάκη

Το χθεσινό πρώτο ενθαρρυντικό βήμα στις Βρυξέλλες δεν σημαίνει ότι η σταματούν τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε τα ξημερώματα από τις Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο ανακούφισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ένα μπελά λιγότερο στο κεφάλι του. Όχι ότι λύθηκε άμεσα το θέμα, αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάληξαν στην κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» που πρέπει να λάβει συγκεκριμένη μορφή. Τουλάχιστον, για πρώτη φορά υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για επιβολή πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον Έλληνα Πρωθυπουργό να δει πλέον τη μεγάλη εικόνα στο εσωτερικό της χώρας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να συνεχίσει την εθνική πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε μια εποχή που τα δημόσια οικονομικά δεν διάγουν τις καλύτερες ημέρες.  Το γεγονός, πάντως, ότι οι τιμές σταδιακά υποχωρούν είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα που δίνει πολύτιμες ανάσες στην ελληνική οικονομία. Κάπως έτσι εκδηλώθηκε η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη φράση «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε».

Το χθεσινό πρώτο ενθαρρυντικό βήμα στις Βρυξέλλες δεν σημαίνει ότι η σταματούν τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ήδη έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 7 δισ. μόνο το 2022 -ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα.

Στρέφει την προσοχή στη φορολογία

Εφόσον κλείσει οριστικά το μέτωπο του φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της στο θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων. Ναι μεν μείωσε τη φορολογία, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός αδειάζουν γρηγορότερα τα πορτοφόλια. Οπότε μηδέν εις το πηλίκο. Τι να το κάνει ο Έλληνας να του μειώνεις τη φορολογία και από την άλλη πλευρά η ζωή του να γίνεται ακριβότερη λόγω των αυξημένων τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και την ενεργειακή κρίση;  

Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουν γίνει περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως είναι οι: 

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 920 εκατ. ευρώ, ή κατά 35%, την περίοδο 2018-2022. Η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση κατά 30%. Για τα φυσικά πρόσωπα μειώθηκε κατά 370 εκατ. ευρώ, ή κατά 18%, σε σχέση με πέρυσι.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ. μέχρι 30 Ιουνίου 2023.

Δείτε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: «Έχουμε συμφωνία στην Ενέργεια» – Πως φτάσαμε σε απόφαση για παρέμβαση στις τιμές

Loading

Play