Στην περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο, στους Μπαξέδες της Οίας, ο Πάρις Σιγάλας, γνωστός οινοποιός και εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του κρασιού στη Σαντορίνη, κάθεται στο γραφείο του, με αναμμένο το τζάκι και παρέα τα δύο σκυλιά του.
Τις ημέρες που η σεισμική δραστηριότητα στο νησί ήταν αυξημένη, ο κ. Σιγάλας επέστρεφε στο σπίτι και το οινοποιείο του, ΟΕΝΟ Π, στη Σαντορίνη.
«Επέστρεψα στο νησί την περασμένη Κυριακή μετά από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο. Παρόλο που ήξερα τι γίνεται, μάθαινα ότι ο κόσμος και κάποιοι γνωστοί μου φύγανε ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν»
Μια μέρα μετά τον σεισμό μεγέθους 5,2 στην κλίμακα Ρίχτερ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε τον κ. Σιγάλα και περιηγήθηκε στην παλιά κάναβα της οικογένειάς του.
«Εάν δω ότι η κατάσταση οδεύει στα χειρότερα, μπορεί και να το μεταφέρω στις ανοξείδωτες φιάλες, να είναι πιο ασφαλές»
Η κατάσταση τον έχει βάλει σε σκέψεις αν θα προχωρήσει στη μεταφορά του κρασιού του σε ανοξείδωτες φιάλες, καθώς γνωστός για τις καινοτομίες του, χρησιμοποιεί πήλινα πιθάρια για τη ζύμωση και ωρίμανση του ασύρτικου κρασιού.
Ο κ. Σιγάλας τονίζει τη σημασία της προστασίας των αμπελώνων, επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο να υπάρξουν ζώνες» για την αγροτική παραγωγή.
Όπως σημειώνει, «ένας τουρισμός υψηλού επιπέδου δεν μπορεί να μην έχει πρωτογενή παραγωγή», προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της αλόγιστης δόμησης.
Εδώ και 30 χρόνια, το σαντορινιό κρασί διανύει δεύτερη άνοιξη, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά του και αποτελώντας την αιχμή του δόρατος του ελληνικού κρασιού.
«Το αμπέλι εδώ είναι μονοκαλλιέργεια», υπογραμμίζει, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη παράδοση του νησιού στον τομέα του κρασιού.
Ο κ. Σιγάλας, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του κρασιού, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της ποιότητας του ασύρτικου.
Αναδεικνύει, ότι η Σαντορίνη διαθέτει την πιο αναγνωρίσιμη ποικιλία κρασιού διεθνώς, με τις ιδιαίτερες δυνατότητες που προσφέρει το ηφαιστειογενές έδαφος.
Στοχεύει στην ανάδειξη του μεγάλου δυναμικού του αμπελοτόπι της Σαντορίνης, με την πεποίθηση ότι η περιοχή μπορεί να παράξει κρασιά υψηλής ποιότητας.
Στο OENO Π, στόχος είναι η παραγωγή με μικρές ποσότητες, που η ποιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ