Απαγορεύεται η αποστολή του πλακούντα από μαιευτήρια για κρυοσυντήρηση σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση. Απαγορεύεται η έξοδος του πλακούντα από τα μαιευτήρια προς αποστολή στις Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Η διαδικασία παραλαβής των αιμοποιητικών κυττάρων από τις Τράπεζες απαιτεί έλεγχο της άδειας λειτουργίας τους, όπως ορίζει η νεότερη απόφαση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους. Οι Τράπεζες κρυοσυντήρησης πρέπει να διαθέτουν έγκυρη άδεια κατά την παραλαβή των μονάδων αίματος από τα μαιευτήρια.
Οι υπεύθυνοι στα μαιευτήρια έχουν αναλάβει τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας των παραληπτών του γενετικού υλικού και της ταύτισης των Τραπεζών με τις άδειες τους. Επιπλέον, η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διασφάλιση της διαδικασίας παραλαβής, επεξεργασίας και φύλαξης των μονάδων Ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών υποχρεούνται να διαθέτουν ενημερωτικό υλικό μόνο από αδειοδοτημένες Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Όλες οι παραδόσεις και παραλαβές καταγράφονται, και τα αρχεία τηρούνται για μελλοντικούς ελέγχους από το Υπουργείο Υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr