Ο ΠτΔ και ο αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη»

Ο ΠτΔ και ο αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη»

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, έλαβε χώρα, το μεσημέρι, στη Βιβλιοθήκη «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» στα Οινόφυτα, η επίσημη παρουσίαση του νέου προπτυχιακού, εξ αποστάσεως, προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

   Το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο ιστορίας, θεωρίας και πράξης.

   Στη σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος της Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό το έργο δεν απέβλεπε να φτάσει στη σημερινή ημέρα, αλλά να δώσει στα παιδιά, που ήθελαν κάτι καλύτερο, μια στέγη». Σε μια αναδρομή του στο παρελθόν, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για μια επίσκεψή του σε παλαιοπωλείο, όπου ανακάλυψε πεταμένα κάποια βιβλία και ένα πτυχίο ενός παλιού, αλλά γνωστού πολιτικού από τη Βοιωτία, που έφθασαν στα χέρια του παλαιοπώλη από τους κληρονόμους του πολιτικού. Τότε, ο αρχιεπίσκοπος αγόρασε αυτά τα αντικείμενα κι αμέσως του ήρθε η σκέψη να δημιουργήσει έναν χώρο στην γενέτειρά του, ώστε όσα βιβλία απέκτησε ο ίδιος να φυλαχθούν εκεί και για τις επόμενες γενιές.

   Αναφορικά με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μοιράστηκε ένα ακόμη βίωμα από την προσωπική του ζωή, κατά την περίοδο που ήταν στην Γερμανία, όταν τον έστελναν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος να λειτουργήσει και αναρωτιόταν με θλίψη αν εκεί θα υπάρχει ψάλτης. Για να ευχηθεί, ακολούθως, η συνεργασία αυτή για το εξ αποστάσεως προπτυχιακό πρόγραμμα να έχει ανταπόκριση σε όλες τις χώρες του κόσμου.

   Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Βρίσκομαι εδώ για να αποδώσω αυτά που αναλογούν στον αρχιεπίσκοπο» και εξέφρασε τη συγκίνησή του για όσα άκουσε από τον αρχιεπίσκοπο. Μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα, υπογράμμισε ότι «η βυζαντινή μουσική είναι μέρος του βυζαντινού πολιτισμού, είναι ένα λαμπρό πετράδι και ταυτόχρονα κομμάτι του δικού μας πολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού». Στη συνέχεια, εξήρε την πρωτοβουλία αυτή και συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όλους τους συντελεστές του προγράμματος.

   Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο πρύτανης, Κώστας Γουλιαμός, ο οποίος παρουσίασε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, ο καθηγητής, Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε την ακαδημαϊκή υφή του προγράμματος και ο Δημοσθένης Φιστούρης, ο οποίος παρουσίασε τον πρόγραμμα από την βυζαντινή-ψαλτική του πλευρά.

   Στην παρουσίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Φθιώτιδος Συμεών, ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βασιλόπουλος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου, ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξης, Ελευθέριος Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Ηλίας Μπούρμας, οι βουλευτές Ανδρέας Κουτσούμπας και Γεώργιος Μουλκιώτης, ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, κ. Κουδούνης, και το διοικητικό προσωπικό της Μητρόπολης Φθιώτιδος κατόπιν προσκλήσεως του μητροπολίτη Φθιώτιδος.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play