Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε υγειονομική φροντίδα, τοποθετώντας τον ασθενή στο επίκεντρο. Στο πλαίσιο αυτό, η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η διαχείριση μεγάλων δεδομένων, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η ΗΔΙΚΑ αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την υλοποίηση στρατηγικών καινοτομίας στον χώρο της υγείας, υποστηρίζοντας την εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως την οραματίστηκε η Κυβέρνηση και τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Τα βήματα και οι επιτυχίες αυτής της στρατηγικής είναι συγκεκριμένα και απτά.
– Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ.
– Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ.
– Η Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων που αφορά την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων της χώρας, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ.
– Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
– Ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
– Τα Εθνικά Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας και τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με συνέχιση στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Κινδύνων.
– Η ενεργή συμμετοχή της ΗΔΙΚΑ στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το MyHealth@EU, που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
– Οι οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας τόσο των νοσοκομείων όσο και τρίτων φορέων που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.
Γνωρίζουμε τις προκλήσεις, τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και τις προσδοκίες στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, μπορούμε να πετύχουμε τη βελτίωση της πρόσβασης και της ισότητας, μειώνοντας γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες, να μειώσουμε το κόστος της περίθαλψης και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, στηρίζοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Με συγκεκριμένα βήματα και αξιοποίηση τεχνολογιών, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που αξίζουν και δικαιούνται οι πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ