Πολλές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το κλείσιμο για λόγους ασφαλείας του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν μετά και τις δηλώσεις Βρούτση, θα παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα στέγαστρα Καλατράβα αναμένει η διοίκηση του ΟΑΚΑ, που έχει βάλει λουκέτο στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Η επαναξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα προκειμένου να ερευνηθεί και να επιβεβαιωθεί το πρώτο πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναφέρει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία.
«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση η οποία έγινε», δήλωσε χθες ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος.
«Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως: «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί, και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα».
Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε πως «είναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Αρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία λεπτομερής για τον έλεγχο και την παρέμβαση».
«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών, και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου, δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι, αν δεν γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε», τόνισε ο κ. Σπυράκος.
«Το έχω περπατήσει το στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Εχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Δεν έχω συμμετάσχει σε αυτή. Την ανάλυση που έχει γίνει τώρα την πρόσφατη έκθεση, ώστε να έχω μία άποψη ακριβώς αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε».
Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι εργασίες, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Επιτροπή δεν το γνωρίζει, διότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος. Δεύτερη μελέτη. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εξαρτάται κυρίως από τη βούληση του κράτους και από το ύψος των κονδυλίων, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι επεμβάσεις που απαιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Πρόβλημα και με τις κερκίδες»
Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι και οι κερκίδες που παρουσιάζουν πρόβλημα, και όχι μόνο το στέγαστρο, συμπληρώνοντας πως το να αντικατασταθεί το σκέπαστρο θα ήταν αποτέλεσμα μιας μελέτης οικονομοτεχνικής.
Ερωτηθείς για το εάν φοβάται και για άλλες κατασκευές της χώρας, ανέφερε πως «από τη στιγμή που δεν έχουμε ελέγχους όπως πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα αυτού του είδους, όχι μόνο σε κτίρια, όπως το στάδιο, αλλά και σε γέφυρες».
«Πιστεύω ότι υπήρχε μια παρακολούθηση της κατάστασης του σταδίου. Είχαν χτυπήσει το κουδούνι αρκετές φορές του κινδύνου οι υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να επεκταθώ. Τώρα, το αν θα έχουμε απότομες αστοχίες και να θρηνήσουμε θύματα, εξαρτάται από το είδος της κατασκευής. Είναι κατασκευές οι οποίες εμφανίζουν βλάβες σιγά σιγά, και αυτή είναι η πλειονότητα των κατασκευών, γιατί έτσι μελετάμε όποτε προλαβαίνουμε να παρέμβουμε. Είναι όμως και περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές, όπου η αστοχία είναι απότομη.
Πού πήγαν τα λεφτά που δεσμεύθηκαν το 2009 για συντήρηση στεγάστρων
Το Star στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας (2/10) προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού αποκάλυψε πού πήγαν λεφτά που είχαν δεσμευθεί το 2009, όταν το Δημόσιο παρέλαβε το ΟΑΚΑ από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, και δεν δόθηκαν ποτέ για συντηρήσεις.
Όπως ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Ευγενίδης, έπρεπε να φτάσουμε στο 2012, μετά από δημοσίευμα των Παραπολιτικών, όταν η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή ρώτησε τι έγιναν 6 εκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί από το 2009 για τη συντήρηση του στεγάστρου.
Έδωσαν τα κονδύλια συντήρησης για να πληρωθεί ο τεχνικός σύμβουλος των Ολυμπιακών Αγώνων
Η απάντηση ήρθε τον Δεκέμβριο του 2012 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη και είναι μνημειώδες. Τα λεφτά δεν ήταν τελικά 6 εκ. ήταν 1,5 εκ. και αυτό δεν πήγε στο στάδιο, αλλά πήγε για να πληρωθεί η τεχνική εταιρία Bung που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου. Το πιο ωραίο είναι ότι ο κ. Ιωαννίδης στο τέλος της απάντησής του επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει συντήρηση στο στέγαστρο.
Τα χρήματα της συντήρησης που βρέθηκαν το 2014 και χάθηκαν στη συνέχεια
Το 2013 ασκούνται πιέσεις στον υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και προσπαθεί να βρει χρήματα. Τα χρήματα βρίσκονται το 2014, 8 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό.
Η προγραμματική σύμβαση έφτασε στην Περιφέρεια επί Δούρου τον Δεκέμβριο του 2014, μετά όμως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τα χρήματα των ΟΤΑ δεσμεύτηκαν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση:
«Βρισκόμαστε εδώ στο ΟΑΚΑ που χτυπούσε, που συνεχίζει να χτυπά παρά τα προβλήματα και που θα συνεχίσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μας. Στο ΟΑΚΑ που όπως δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το master plan της αναβάθμισής του, θα ξαναγίνει τοπόσημο της Ελλάδας και του παγκόσμιου αθλητισμού. Θα ανακτήσει τη λάμψη και την αίγλη που του αξίζει, όπως το 2004 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ΟΑΚΑ των 1.000 στρεμμάτων, με το Ολυμπιακό του Στάδιο, με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, με τις 12 πλέον πισίνες του και που φιλοξενούμαστε εδώ σήμερα. Με το σπουδαίο κλειστό του γυμναστήριο, με το Ολυμπιακό Συγκρότημα Τένις, με τα προπονητήρια στίβου και τόσα άλλα πολλά σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το ΟΑΚΑ που η κυβέρνηση πέτυχε να ενταχθεί στα εμβληματικά έργα όλης της χώρας. Παρά το ότι αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν. Τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τελείως η εικόνα του, για να αναβαθμιστεί, για να σηκώσουμε ακόμα ψηλότερα όλο το ΟΑΚΑ.
Το ΟΑΚΑ τελευταίο εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα και πρώτο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για να τρέξουν τα έργα. Στη διετία 2021-2023 ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη φάση με μεγάλη επιτυχία. Συντάχθηκαν οι απαραίτητοι φάκελοι, δρομολογήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου και η μελέτη για την αναθεώρηση των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα που δεν είχαν μέχρι σήμερα συντηρηθεί. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2014 από τον τότε υπουργό, Γιάννη Ανδριανό, και την κυβέρνηση Σαμαρά.
Για πρώτη φορά, μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει. Όπως ήδη ξέρετε, η μελέτη που διήρκησε 10 μήνες, από τα τέλη Νοεμβρίου 2022, μου παραδόθηκε προ ημερών και αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου και του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου, δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αντίθετα, στην αγορά, στο τοίχος των Εθνών και στις Πύλες δεν καταγράφηκε τέτοιο σοβαρό ζήτημα.
Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ αναστείλαμε κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Πρώτιστο μέλημά μας, ήταν και παραμένει η ασφάλεια των αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων. Προχθές Σάββατο αποστάλθηκε στο ΤΕΕ η σχετική μελέτη, προκειμένου να συγκεντρωθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της. Αλλά και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.
Όπως καταλαβαίνετε και όπως ήδη ξέρουμε, η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων των δεκάδων ομοσπονδιών, σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις. Επιπλέον, στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία ομοσπονδιών και φυσικά της διοίκησης και των υπηρεσιών του ΟΑΚΑ.
Έπρεπε να αναζητηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση, οι βέλτιστες δυνατές λύσεις. Το Σαββατοκύριακο είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Γιώργο Μαυρωτά, με όλη την αθλητική κοινότητα. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, με επικεφαλής ομοσπονδιών και σωματείων, με τις διοικήσεις του ΟΑΚΑ, των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Δώσαμε λύσεις για τη μεταφορά προγραμματισμένων διοργανώσεων όπως: Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας που θα γινόταν σε αίθουσα του ποδηλατοδρομίου, θα γίνει σε αίθουσα του κλειστού του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που την ευχαριστώ θερμά. Πρωταθλήματα τάε κβο ντο, θα γίνουν στο κλειστό του Ολυμπιακού Χωριού. Η προπονητική δραστηριότητα θα μεταφερθεί εντός Αττικής σε συνεννόηση με δημάρχους.
Ενισχύεται οικονομικά η ομοσπονδία ποδηλασίας με 150.000 ευρώ, για να πάει η εθνική ομάδα στη Βουλγαρία για προπονήσεις, καθώς δεν υπάρχει άλλο κλειστό ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα.
Εκκρεμεί το ζήτημα της έδρας της ΑΕΚ στο χάντμπολ, είναι ζήτημα ημερών να δοθεί λύση.
Σε ό,τι αφορά την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αρωγή χρειαστεί στην ομάδα του Παναθηναϊκού.
Σε ό,τι αφορά τα γραφεία ομοσπονδιών, θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός του ΟΑΚΑ.
Θέλω να ευχαριστήσω όλη την αθλητική κοινότητα, τους εργαζόμενους του ΟΑΚΑ και τις διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Με την έγκριση του πρωθυπουργού, επιταχύνεται η κατασκευή του νέου πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου Σπύρου Λούη και Κύμης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των εθνικών ομάδων ξιφασκίας, χάντμπολ και τσιρλίντιγνκ, και άλλων αθλημάτων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7,5 εκατ. ευρώ, που μπαίνει σε αυτόν τον προϋπολογισμό που καταθέσαμε σήμερα.
Αυξάνεται κατά 30% ο ετήσιος προϋπολογισμός της κατηγορίας μεταβιβάσεις του υφυπουργείου Αθλητισμού. δηλαδή αυξάνεται κατά 13,5 εκατ. ευρώ ετησίως. 10 εκατ. ευρώ διατίθεται για αναβάθμιση εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων και 3,5 εκατ. ευρώ πάνε αποκλειστικά στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ.
Διατίθεται 1 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία και άλλες βελτιώσεις στο Καυτανζόγλειο.
Επιπλέον 150.000 ευρώ στο κλειστό προπονητήριο στίβου του ΟΑΚΑ, και επιπλέον 300.000 ευρώ για το Ολυμπιακό Κέντρο Αναρρίχησης.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
Για το ποδηλατοδρόμιο, στο δυσμενέστερο σενάριο, θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση μέσα στο 2024.
Πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα στέγαστρα καλατράβα με ΚΥΑ, που υπογράψαμε στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοικτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών χωρίς πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας.
Με επιστολή στις 17 Σεπτεμβρίου προς τα 17 αθλητικά κέντρα που εποπτεύει το υπουργείο Αθλητισμού, ζήτησαν να ενημερώσουν για εκκρεμότητες και ανάγκες για τις ισχύουσες άδειες λειτουργίας, για παρατηρήσεις σε πρακτικά ελέγχου των εγκαταστάσεων, για τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας, για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και για την ανάγκη νέων μελετών. Για μελέτες στατικότητας, για την ανάγκη περαιτέρω έργων.
Η ανάπτυξη του αθλητισμού είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και συνδέεται με την προσήλωση για την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών στις εγκαταστάσεις και την ασφάλεια όλων».
Δείτε επίσης: Για τις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ