Κάθε καλοκαίρι, στο ημίφως ενός δωματίου ή στο φως της βεράντας, ένα τεράστιο «κουνούπι» εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί μικρά εγκεφαλικά: πετάει ατσούμπαλα, κάθεται στους τοίχους με δραματικότητα και μοιάζει λες και ήρθε να σε πιει όλο/η.
Κι όμως, όχι. Δεν είναι κουνούπι. Είναι… τιπουλίδα. Και είναι παντελώς ακίνδυνη.
Τι είναι, λοιπόν, η τιπουλίδα;
Η τιπουλίδα (ή crane fly, όπως λέγεται διεθνώς) είναι ένα είδος εντόμου που μοιάζει με κουνούπι σε μέγεθος XL. Έχει εξίσου λεπτό σώμα, διάφανα φτερά και… εντυπωσιακά άγαρμπη πτήση, αλλά:
Δεν τσιμπάει
Δεν πίνει αίμα
Δεν κουβαλάει ασθένειες
Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για σένα
Η τιπουλίδα δεν έχει καν λειτουργικό στόμα! Δηλαδή κυριολεκτικά δεν μπορεί να φάει. Ο σκοπός της ύπαρξής της είναι απλός και ρομαντικός: να ζευγαρώσει και να πεθάνει ήσυχα. Είναι ο emo φιλόσοφος του ζωικού βασιλείου.
Γιατί εμφανίζεται στο σπίτι;
Η τιπουλίδα μπαίνει κυρίως λόγω φωτός. Δεν σε ψάχνει, δεν μυρίστηκε το αίμα σου, δεν σχεδιάζει επίθεση. Μπήκε από το ανοιχτό παράθυρο, στροβιλίστηκε λίγο και προσγειώθηκε αδέξια στον τοίχο σου. That’s it.
Γιατί δεν πρέπει να τη σκοτώσεις;
Γιατί δεν κάνει απολύτως τίποτα κακό. Δεν έχει κανένα λόγο να εξοντωθεί – πέρα από το ότι μας θυμίζει κάτι που φοβόμαστε: το κουνούπι.
Στην πραγματικότητα, η τιπουλίδα έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο, ειδικά στο στάδιο της προνύμφης, όπου συμβάλλει στη διάσπαση οργανικής ύλης στο έδαφος.
Οπότε την επόμενη φορά που θα σηκώσεις την παντόφλα, σκέψου το:
Δεν σκοτώνεις απλώς ένα έντομο – σκοτώνεις μια παρεξήγηση.
Τι να κάνεις αν τη δεις:
Μην τη βαρέσεις
Άνοιξε το παράθυρο
Οδήγησέ την διακριτικά προς τα έξω
Ή απλώς αγνόησέ την — έτσι κάνει κι εκείνη για σένα
Συμπέρασμα: Η τιπουλίδα είναι ένα υπέροχο παράδειγμα του πώς η εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει φόβο και παρεξήγηση. Δεν τσιμπάει, δεν ενοχλεί, δεν απειλεί. Είναι απλώς ένα έντομο που μπήκε κατά λάθος στο σπίτι σου και προσπαθεί να μη σκάσει σε τοίχο.
Ας της δώσουμε την ευκαιρία να φύγει με αξιοπρέπεια.
Όχι παντόφλα. Κατανόηση.