Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) είναι γνωστός από το 2001 και δεν συνδέεται άμεσα με την Κίνα, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).
Ο HMPV προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, με 10% έως 12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά να προέρχονται από αυτόν. Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως πνευμονία. Οι λοιμώξεις από HMPV είναι πιο συχνές το χειμώνα, και τα ήπια περιστατικά διαρκούν συνήθως από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα.
Τα συμπτώματα του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, συριγμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δύσπνοια.
Ο HMPV μεταδίδεται με άμεση επαφή μέσω σταγονιδίων ή από μολυσμένα αντικείμενα. Η ηλικία-αιχμή για σοβαρή ασθένεια από HMPV είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα κάτω των 5 ετών (ιδιαίτερα πρόωρα βρέφη) ή άνω των 65 ετών, καθώς και άτομα με χαμηλή άμυνα και χρόνια νοσήματα όπως άσθμα και ΧΑΠ.
Οι επιπλοκές του HMPV εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου και μπορεί να περιλαμβάνουν βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία, οι οποίες ενδέχεται να απαιτήσουν νοσηλεία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με τη χρήση του film array, το οποίο μπορεί να ταυτοποιήσει πολλούς ιούς μέσω επιχρίσματος.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον HMPV. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική και περιλαμβάνει την κατανάλωση υγρών, αντιπυρετικών και αποσυμφορητικών. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για πιθανές δευτερογενείς λοιμώξεις.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διατήρηση της υγιεινής των χεριών και τη χρήση μάσκας σε περίπτωση ασθένειας. Ο πρόεδρος της ΕΠΕ τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης του θεράποντα ιατρού όταν υπάρχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Αυτή η έξαρση λοιμώξεων είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 20 έτη και παρακολουθείται στενά από την ΕΠΕ, με τη γρίπη τύπου Α να επικρατεί προς το παρόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ