Προληπτικές συμβουλές από τον ΕΟΔΥ για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Κατά την εορταστική περίοδο, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα γεύματα με φίλους αποτελούν αγαπημένες παραδόσεις. Ο ΕΟΔΥ παρέχει σημαντικές οδηγίες για την πρόληψη τροφιμογενών νοσημάτων, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά, τοποθετώντας κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά σε ξεχωριστά σκεύη ή σφραγισμένες σακούλες.
Αφού απομακρύνετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, αφήστε τη γέμιση για περίπου 20 λεπτά μέσα στο πουλερικό. Επίσης, η διατήρηση των τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες είναι κρίσιμη. Φροντίστε να αποθηκεύσετε τα υπολείμματα τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά εντός 2 ωρών από την παρασκευή τους. Η σωστή ρύθμιση των θερμοκρασιών συντήρησης του ψυγείου και της κατάψυξης είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μολύνσεων.
Η αποψύξη του κρέατος θα πρέπει να γίνεται είτε στο ψυγείο είτε με εναλλακτικές μεθόδους, όπως σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η αποψύξη σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Η χρήση παστεριωμένων αυγών και η αποφυγή κατανάλωσης ωμής ζύμης είναι επίσης σημαντικά μέτρα πρόληψης.
Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού, ώστε να διασφαλίσετε την υγεία σας και των κοντινών σας ανθρώπων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr