Οδικός Τουρισμός: Ποιες περιοχές κερδίζουν και ποιες καταγράφουν πτώση φέτος

Παρόλο που ο οδικός τουρισμός στη χώρα μας σημειώνει σταθερή άνοδο, δεν ευνοούνται όλες οι περιοχές το ίδιο αυτή τη χρονιά. Οι επαγγελματίες του Έβρου είναι αυτοί που επωφελούνται, λόγω της αύξησης της προσέλευσης κυρίως από Τούρκους επισκέπτες, ενώ οι περιοχές της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης καταγράφουν αισθητή πτώση, κυρίως λόγω της μείωσης επισκεπτών από τη ρουμάνικη αγορά.

   Κατά τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο οδικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση της τάξης του 13,7%, με τις διεθνείς αφίξεις να φτάνουν τα 4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 3,5 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά.

   Ωστόσο, η Πιερία βιώνει πτώση στην τουριστική κίνηση, περίπου 75% του οποίου εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό, που ανήλθε σε 25% τον Ιούλιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρεύοντα της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και αντιπρόεδρου της ΠΟΞ, Ηρακλή Τσιτλακίδη.

   «Υπάρχει αισθητή μείωση από πλευράς ρουμάνων επισκεπτών και πιστεύω ότι οι παράγοντες είναι ποικίλοι. Αυτή η αγορά είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, καθώς αποτελεί την κυρία εθνικότητα στον εισερχόμενο τουρισμό. Ο Αύγουστος φαίνεται να πηγαίνει καλά μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις στις υποδομές των συνοριακών σταθμών ώστε να ενισχυθεί ο οδικός τουρισμός», επισήμανε ο κ. Τσιτλακίδης.

   Σε ότι αφορά τον οδικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη επίσης πλήττεται από χαμηλή κίνηση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

   «Ο Αύγουστος είναι εξαιρετικά δύσκολος για τον οδικό τουρισμό και η γενικότερη τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη υπολείπεται. Από Ιούλιο έως Αύγουστο, η πτώση αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και αυτό οφείλεται σε πολλές παραμέτρους. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει, καθότι έχει οδηγήσει σε απώλεια της αγοράς του Ισραήλ, ενώ η ρουμάνικη αγορά επίσης έχει μειωθεί. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί από τον Απρίλιο οι Ρουμάνοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση ταξιδεύοντας αεροπορικώς στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι παρατεταμένοι καύσωνες έπληξαν τα σχέδια όσων διδάσκονταν την οδήγηση προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω των ξηρών χερσαίων συνόρων», τόνισε ο κ. Μανδρίνος.

   Οι Ρουμάνοι τάσσονται σε πέντε πρώτες εθνικότητες για τη Θεσσαλονίκη, όπως και οι Ισραηλινοί, ενώ αν και παρατηρείται αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, αυτή δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απώλεια από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

   «Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή χωρίς καλές βάσεις για τον τουρισμό. Η μέση τιμή σε πεντάστερα ξενοδοχεία αναμένεται να είναι 250% χαμηλότερη από αυτή της Αθήνας λόγω της μεγάλης απόκλισης προσφοράς και ζήτησης», προσέθεσε ο κ. Μανδρίνος.

   Η πρόκληση αυτή θα αγγίξει την οικονομία της πόλης, επηρεάζοντας την εστίαση και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες το χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχει η αισιοδοξία μιας καλής πορείας το Σεπτέμβριο λόγω της Διεθνούς Έκθεσης», πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.

Θράκη και Χαλκιδική οι κερδισμένοι του οδικού τουρισμού

   Από την αρχή της χρονιάς, η τουριστική κίνηση στη Θράκη έχει σημειώσει αύξηση λόγω κυρίως των Τούρκων επισκεπτών. «Ο τουρκικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση του city break. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένονται υψηλές πληρότητες όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, διαμορφωμένες από Βούλγαρους και Ρουμάνους. Η κίνηση έχει επεκταθεί και σε αυτές τις περιοχές, καθώς οι πληρότητες στην Αλεξανδρούπολη είναι υψηλές», δήλωσε ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης. Για την περιοχή, ο οδικός τουρισμός είναι ένας βασικός παράγοντας, καθώς ξεπερνά ποσοστό του 70%. Ο κ. Παλακίδης υπογράμμισε ωστόσο ότι απαιτούνται άμεσες βελτιώσεις στις υποδομές στις χερσαίες πύλες εισόδου.

   Στην Αλεξανδρούπολη, οι πληρότητες τον Αύγουστο ανέρχονται στο 95%.

   Αν και η φετινή σεζόν στη Χαλκιδική είναι μειωμένη κατά 20 ημέρες, αναμένονται τελικά αποτελέσματα στη γραμμή των περσινών επιδόσεων για τα ξενοδοχεία. «Διαπιστώσαμε μια δυνατή πορεία τον Μάιο λόγω του Πάσχα, και οι μαζικές αφίξεις ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου. Η περσινή σεζόν διήρκεσε 100 ημέρες, κυρίως από Βαλκάνιους οδικούς τουρίστες, ενώ φέτος θα είναι γύρω στις 80», περιέγραψε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. «Είναι αξιοσημείωτη και η αύξηση από επισκέπτες άλλων εθνοτήτων, όπως οι τουρίστες από το Κόσοβο, δεδομένης της απουσίας θεώρησης βίζας και η παρουσία Βόσνας, ενώ αρκετοί τουρίστες είναι και οι Τούρκοι, κυρίως στην περιοχή της πρώτης χερσονήσου. Από τους συνολικούς εισερχόμενους, σχεδόν το 50% έρχεται οδικώς. Δηλαδή, έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες, εκ των οποίων οι μισοί ταξιδεύουν οδικώς, καθώς πολλοί επιλέγουν ξενοδοχεία, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλη η ζήτηση και για βραχυχρόνιες μισθώσεις, γεγονός που ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό», προσθέτει ο κ. Τάσιος.

   Ο πρόεδρος της ΕΞΧ επισημαίνει την αναγκαιότητα βελτίωσης των υποδομών στα χερσαία σύνορα και τη δημιουργία Παρακτίη ο Επισκέψεων δεν υπάρχει αρίθμηση ανά εθνικότητα στους επισκέπτες.

   Στη Χαλκιδική, οι τουρίστες του οδικού τουρισμού προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

   «Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η Χαλκιδική θα διατηρήσει τα αποτελέσματα του 2023 και η σεζόν αναμένεται ότι θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο, με ιδιαίτερη προσοχή στη δυτική αγορά στα μέσα Σεπτεμβρίου», προσθέτει ο κ. Τάσιος.

Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι οι πρωταγωνιστές του οδικού τουρισμού

   Οι πιο περιζήτητοι προορισμοί των Ρουμάνων για τον οδικό τουρισμό είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Αν και ο οδικός τουρισμός παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, η κίνηση για περιηγήσεις προς τη Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά λόγω των εργασιών επισκευής στη Γέφυρα Φιλίας, η οποία συνδέει τη Ρουμανία με τη Βουλγαρία και του μεγάλου χρόνου αναμονής που απαιτείται, όπως αναφέρει ο Γιώργος Κακούτης, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ Σερβίας, επίσης με παράλληλες αρμοδιότητες στην Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ Ρουμανίας.

   Οι κύριοι προορισμοί για τους Ρουμάνους οδικούς τουρίστες στην Ελλάδα είναι η Θάσος, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα, η Λευκάδα, η Σαμοθράκη και η Εύβοια. Τα τελευταία χρόνια, η Λευκάδα παρουσιάζει αυξανόμενη δημοτικότητα λόγω της ευκολίας στην πρόσβαση οδικώς (υπάρχουν και απευθείας πτήσεις στο Άκτιο).

   Σύμφωνα με τον κ. Κακούτη, για τη Βουλγαρία, η κυρίαρχη τάση συνεχίζεται στην τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα (οδικός τουρισμός), με κεντρικούς προορισμούς τη Χαλκιδική και τις παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα-Νέα Πέραμος, Οφρύνιο, Κεραμωτή, κ.ά.). Ο υπερβολικά υψηλός αριθμός ανεξάρτητων τουριστών, που προσεγγίζει το 96% του συνολικού όγκου, είναι οδικοί τουρίστες λόγω της ευχέρειας πρόσβασης στην Ελλάδα.

   Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο κ. Κακούτης, η εύκολη οδική πρόσβαση από τη Σερβία προς την Ελλάδα επινοεί σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα της διέλευσης Σερβών επισκεπτών από τις πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σερβίας (Y.U.T.A.), η καλοκαιρινή σεζόν προχωράει θετικά, χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικό αριθμό Σέρβων τουριστών. Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένονται πάνω από ένα εκατομμύριο Σέρβοι επισκέπτες στην Ελλάδα. Οι κύριοι προορισμοί για τους Σέρβους παραμένουν η Χαλκιδική, η Πιερία, τα Επτάνησα, η Θάσος, η Σκίαθος, η Κέρκυρα και η Εύβοια.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading