Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την «χαμένη ήπειρο»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την «χαμένη ήπειρο»

Το μυστήριο του τι ακριβώς συνέβη σε μια χαμένη ήπειρο, η οποία εξαφανίστηκε πριν από 155 εκατομμύρια χρόνια, μπορεί επιτέλους να λύθηκε, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία για την ύπαρξη της ηπείρου αυτής.

Όπως αποδείχθηκε, η χαμένη ήπειρος, γνωστή ως Argoland, είχε ένα «επεισοδιακό διαζύγιο» με την δυτική Αυστραλία. Διασπάστηκε καθώς οι τεκτονικές δυνάμεις «τέντωσαν» ένα μεγάλο κομμάτι γης και το απομάκρυναν από το υπόλοιπο της ηπείρου, πριν το διασκορπίσουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι μια ήπειρος αποσπάστηκε από την Αυστραλία πριν από 155 εκατομμύρια χρόνια, χάρη σε ενδείξεις που βρέθηκαν στη γεωλογία μιας βαθιάς ωκεάνιας λεκάνης γνωστής ως Argo Abyssal Plain, στα βορειοδυτικά παράλια της χώρας.

Αλλά σε αντίθεση με την Ινδία, η οποία αποσπάστηκε από την αρχαία υπερήπειρο Γοντβάνα πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί μια ενιαία μάζα γης σήμερα, η Argoland διασπάστηκε σε θραύσματα. Και μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πού κατέληξαν αυτά τα θραύσματα της ηπείρου.

«Ξέραμε ότι έπρεπε να βρίσκεται κάπου βόρεια της Αυστραλίας, οπότε περιμέναμε να το βρούμε στη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, Eldert Advokaat.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στις 19 Οκτωβρίου στο περιοδικό Gondwana Research, ο Advokaat και οι συνεργάτες του ανασυνέθεσαν το ταξίδι της αποσχισμένης ηπείρου. Οι ερευνητές βρήκαν θραύσματα αρχαίας γης διάσπαρτα σε όλη την Ινδονησία και τη Μιανμάρ, αλλά όταν προσπάθησαν να ανασυνθέσουν την Argoland από αυτά τα θραύσματα, «τίποτα δεν ταίριαζε».

Η ομάδα εργάστηκε στη συνέχεια προς τα πίσω, συλλέγοντας στοιχεία στην Νοτιοανατολική Ασία για να ιχνηλατήσει το ταξίδι της Argoland προς τα βόρεια. Μέσα στα διάσπαρτα θραύσματα αρχαίας γης, ανακάλυψαν τα κατάλοιπα μικρών ωκεανών που χρονολογούνται περίπου στα 200 εκατομμύρια χρόνια πριν«Αυτοί οι ωκεανοί πιθανότατα σχηματίστηκαν καθώς οι τεκτονικές δυνάμεις “τέντωναν” και δημιουργούσαν ρωγμές στην Argoland πριν η ήπειρος, μήκους 5.000 χιλιομέτρων, αποσπαστεί» είπε ο Advokaat.

«Αυτή η διαδικασία συνεχίστηκε για 50 έως 60 εκατομμύρια χρόνια και πριν από περίπου 155 εκατομμύρια χρόνια, ολόκληρο αυτό το “κολάζ” των ηπείρων και των ενδιάμεσων ωκεανών παρασύρθηκε προς τη Νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε ο Advokaat. «Δεν χάσαμε μια ήπειρο. Ήταν ήδη ένα πολύ εκτεταμένο και κατακερματισμένο σύνολο» πρόσθεσε.

Για να το αντικατοπτρίσουν αυτό, ο Advokaat και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν στην Argoland ως “Argopelago”«Η ανασυγκρότηση της ιστορίας της ηπείρου μπορεί να ρίξει φως στο κλίμα που επικρατούσε στο παρελθόν στην συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο θα είχε ψυχράνει καθώς σχηματίζονταν ωκεανοί μεταξύ των κομματιών της Argoland» είπε ο Advokaat.

«Καθώς τα θραύσματα της Argoland συγκρούονταν με τις ηπείρους στη Νοτιοανατολική Ασία, διαμόρφωναν επίσης τη μεγάλη βιοποικιλότητα που βλέπουμε σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της άνισης κατανομής των ειδών κατά μήκος ενός αόρατου φραγμού που διασχίζει την Ινδονησία» πρόσθεσε ο Advokaat.

«Συνολικά, η συναρμολόγηση της Argoland είναι “ένα εφαλτήριο για νέα έρευνα» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Σεισμός τώρα στη Ναύπακτο

Loading

Play