Οι λαοσυνάξεις του Χριστόδουλου, τα μνημόνια και τα ομόφυλα ζευγάρια – Όλες οι παρεμβάσεις της εκκλησίας τα τελευταία 23 χρόνια

Οι λαοσυνάξεις του Χριστόδουλου, τα μνημόνια και τα ομόφυλα ζευγάρια – Όλες οι παρεμβάσεις της εκκλησίας τα τελευταία 23 χρόνια

Ξεκάθαρο «όχι» είπε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον γάμο και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Στις 4 Φεβρουαρίου μάλιστα αναμένεται να διαβαστεί και σχετικό κείμενο στους Ναούς το οποίο θα ενημερώνει το ποίμνιο για τη θέση της εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα ετοιμάστηκαν δύο επιστολές από τις οποίες η μια θα διαβαστεί στους πιστούς και η άλλη θα σταλεί στους βουλευτές.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική φορά κατά την οποία η εκκλησία έχει πάρει θέση επίσημα για θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Αν ανατρέξει κανείς πίσω στο μακρινό πλέον 2000 και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο μόλις έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, θα δει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε σηκώσει το λάβαρο της επαναστάσεως κόντρα στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα που είχε προκύψει με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στην αστυνομική ταυτότητα.

Η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει να διοργανώσει δύο ομιλίες, μια στη Θεσσαλονίκη στις 14 Ιουνίου και μια στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» και στις δύο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιτιθέμενος στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δηλώνει πως «την εκκλησία όποιο χέρι τόλμησε να την πειράξει ξεράθηκε».

Η Ιερά Σύνοδος μαζεύει υπογραφές για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 44 του Συντάγματος για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και τον Αύγουστο του 2001 ο Αρχιεπίσκοπος παραδίδει τις 3 εκατομμύρια υπογραφές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, με το αίτημα όμως να μη γίνεται δεκτό.

Μια δεκαετία αργότερα, στο τέλος του 2010 όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η οικονομική κρίση, η Ιερά Σύνοδος στρέφεται ξανά κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, διανέμοντας φυλλάδιο το οποίο έλεγε πως «η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας».

Η επίσημη εκκλησία επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Επτά χρόνια αργότερα, η Ιερά Σύνοδος ήρθε για άλλη μια φορά σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τότε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο λόγος της σύγκρουσης ήταν ο διαχωρισμός εκκλησίας – κράτους που είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Η εκκλησία τάσσεται κατά του διαχωρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού, με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει, τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας».

Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται και τον επόμενο χρόνο, ωστόσο ο διαχωρισμός δεν ήρθε ποτέ.

Το επόμενο μεγάλο πολιτικό θέμα στο οποίο πήρε επίσημα θέση η εκκλησία, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Εκκλησία της Ελλάδος τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»».

Το 2021, δημιουργείται μεγάλος αναβρασμός στην κοινωνία για το θέμα του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο προβληματισμός των πολιτών σχετικά με το αν θα εμβολιαστούν ή όχι είναι έντονος, ενώ πολλοί εμπλέκουν και την πίστη στο συγκεκριμένο θέμα, γεγονός το οποίο «αναγκάζει» ουσιαστικά την επίσημη εκκλησία να πάρει θέση.

Μέσα από την εγκύκλιο «Προς τον λαό» λοιπόν, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς και τους ιερείς να εμβολιαστούν. Η εκκλησία στην προσπάθεια αποδόμησης του επιχειρήματος ότι το εμβόλιο εμπεριέχει εμβρυικά κύτταρα, απαντά μέσα από την εγκύκλιό της πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο ότι «το εμβόλιο δεν επιδρά στην προσωπικότητα του εμβολιαζόμενου ατόμου».

Μέσα στο 2023, το θέμα των νέων ταυτοτήτων δημιουργεί «αναταραχές» μεταξύ των πολιτών, αφού πολλοί μιλούν για «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Η Εκκλησία της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της ζητά από τον κόσμο να μην επηρεάζεται από «παραθρησκευτικές οργανώσεις» και απαντά πως «οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα μας είναι ανίσχυρες θεολογικά».

Στην παρέμβασή της η Ιερά Σύνοδος καταλήγει ότι «η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η εκκλησία δεν έχει λόγο να εκφράσει αρνητική άποψη για τις νέες ταυτότητες.

Δείτε επίσης: Άστραψε και βρόντηξε η Ιερά Σύνοδος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Ομόφωνο «όχι» και κείμενο για τους πιστούς

Loading