Χθες, Τετάρτη 11 Αυγούστου 2022, στη γέφυρα της Χαλκίδας, μια ατελείωτη «στρατιά» από μέδουσες διέσχιζε το στενό, κινούμενη από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Νότιο Ευβοϊκό, παρασυρόμενη από την παλίρροια. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τις μωβ μέδουσες αλλά για τις καφέ, γνωστές και ως σαλούφες ή «τηγανητό αυγό». Η επιστημονική ονομασία τους είναι «Cotylorhiza tuberculata».
Οι καφέ μέδουσες είναι ακίνδυνες, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία σε ευαίσθητους οργανισμούς. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι όποιος δεν φοβάται μπορεί να κολυμπήσει άφοβα δίπλα τους ακόμα και να τις αγγίξει χωρίς να πάθει κάτι.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της καφέ μέδουσας
Οι καφέ μέδουσες ή αλλιώς σαλούφες (Mediterranean Jelly-Fried Egg Jellyfish) αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη. Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Έχουν ακτινική συμμετρία και διάμετρο περίπου 40 cm. Η «ομπρέλα» της είναι επίπεδη, εκτός από το κέντρο, όπου προεξέχει ένας σχηματισμός που θυμίζει καφέ αυγό. Το κάθε πλοκάμι καλύπτεται με κύτταρα, που καλούνται κνιδοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν και στο στόμα τους.
Η συμπεριφορά τους
Οι πιο πολλές μέδουσες χρησιμοποιούν τα κύτταρα αυτά για εξασφάλιση τροφής και για άμυνα. Άλλες δεν έχουν καθόλου πλοκάμια. Έχουν πολλά μικρά μάτια στο κωδωνοειδές σώμα τους, που τις επιτρέπει να έχουν όραση 360 μοιρών. Κολυμπούν πολύ αργά, καθώς δεν έχουν υδροδυναμικό σώμα. Γι’αυτό κινούνται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να δημιουργούν ρεύματα, αναγκάζοντας τη λεία τους να φτάσει στα πλοκάμια τους. Η κίνηση αυτή γίνεται ρυθμικά με άνοιγμα και κλείσιμο του σώματός τους που μοιάζει με καμπάνα.
Η συμπεριφορά τους απέναντι στον άνθρωπο
Οι καφέ μέδουσες είναι τελείως ακίνδυνες. Μάλιστα, μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα δίπλα τους. Μπορείτε ακόμη και να τις αγγίξετε χωρίς να πάθετε τίποτα. Οι λόγοι που δεν πρέπει να βγάζουμε τις καφέ μέδουσες στην ακτή είναι πολύ σημαντικοί και αξίζει να τους προσέξουμε:
Ο κύριος λόγος είναι ότι λειτουργούν ως φίλτρο και διατηρούν την τροφική αλυσίδα στον βυθό. Καθαρίζουν το πλαγκτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαριών.
Αν βγάλουμε έξω στην παραλία τις μέδουσες αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα μετά από λίγη ώρα εξαιτίας της ζέστης. Άρα, είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.
Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη. Παρ’ όλα αυτά όταν εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο μεταφέρθηκαν στην ακτή θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες.
Πηγή: skai.gr
Δείτε επίσης: Χαλκίδα: Eκατοντάδες μέδουσες κατακλύζουν τα «τρελά νερά» της – Δείτε το βίντεο