Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σχετικά με τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησε ο εταίρος της ΕΥ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ταραντίλης, στη διεθνή έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας ‘Beyond2025’ στην Αθήνα.
Ο κ. Ταραντίλης δήλωσε ότι η AI θα επιφέρει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς της οικονομίας την επόμενη πενταετία και εστίασε κυρίως σε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις: την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των συστημάτων AI, την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των ψηφιακών δεδομένων που αξιοποιούνται για την εκπαίδευση των αλγορίθμων AI, και στις επαναστατικές αλλαγές που θα φέρει στο χώρο εργασίας η χρήση της AI.
Όσον αφορά τη διαφάνεια της AI, ο κ. Ταραντίλης επισήμανε τη σημασία της έρευνας και της ανάπτυξης της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης (XAI), η οποία στοχεύει να παρέχει κατανοητές εξηγήσεις στους χρήστες για τη λειτουργία των συστημάτων AI. Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι η χρήση της XAI θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών απέναντι στην AI, διευκολύνοντας την αναγνώριση πιθανών προκαταλήψεων ή σφαλμάτων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται σήμερα για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, προτείνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία των data centers και άλλες καινοτόμες λύσεις.
Τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού προγράμματος εξειδίκευσης και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις αλλαγές που θα φέρει η AI στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας σε δεξιότητες σχετικές με την AI και την κυβερνοασφάλεια.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η 5η μεγάλη πρόκληση είναι η συμφωνία για την επίτευξη παγκόσμιας ρύθμισης όσον αφορά την υπεύθυνη χρήση της AI, σχολιάζοντας πως ‘δεν νομίζω ότι αυτή την περίοδο είναι ρεαλιστικό να συμβεί, αλλά ελπίζω να γίνει στο κοντινό μέλλον’.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ