Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω παλαιών ανοιχτών ζητημάτων που επηρεάζουν την οργάνωση του χώρου. Ανεπίλυτα ζητήματα από το παρελθόν εξακολουθούν να εμποδίζουν τη σωστή ρύθμιση του χώρου, επηρεάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος σε αστικά και φυσικά περιβάλλοντα. Οι υποθέσεις που παραμένουν άλυτες εδώ και χρόνια απειλούν να ρίξουν στα βράχια τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις τρύπες στους Δασικούς Χάρτες, οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 80% της ελληνικής επικράτειας.
Η έλλειψη προόδου είναι ανησυχητική, καθώς εάν οι εκατοντάδες μελέτες που χρηματοδοτούνται με 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν παραδοθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2026, η Ελλάδα θα χάσει σημαντικά κονδύλια. Οι κακές διαχείριση και οι ανεπίλυτες υποθέσεις παρατείνονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αλυσιδωτών αντιδράσεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η γενική γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προετοιμάσει διορθωτικές ρυθμίσεις για τις προβληματικές περιοχές, οι οποίες αναμένονται να εγκριθούν από τη νέα πολιτική ηγεσία. Οι ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους μη οριοθετημένους οικισμούς που έχουν εξαιρεθεί από τους κυρωμένους Δασικούς Χάρτες και αναμένεται να προσφέρουν μια διέξοδο από το αδιέξοδο.
Η διαδικασία οριοθέτησης παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, είναι εφικτό να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη κανονικότητα στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Πηγή περιεχομένου: in.gr