Οικολόγοι Πράσινοι για Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Ανεπίτρεπτη η απομόνωσή τους

Οικολόγοι Πράσινοι για Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Ανεπίτρεπτη η απομόνωσή τους

Ανακοίνωση οικολόγων πρασίνων – Τι αναφέρουν για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Ανακοίνωση εξέδωσαν πριν από λίγη ώρα οι οικολόγοι πράσινοι για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπρηρία και άσκησαν κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πολιτεία τα άτομα με αναπηρίες τις τελευταίες δεκαετίες. Σημείωσαν πως είναι απομωνομένοι, ενισχύονται με πενιχρά επιδόματα και ευκαιρίες και κάλεσαν σε γενική ευαισθητοποίηση πολιτείας και πολιτών με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου και τρόπου ζωής τους.

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

«Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού θα έπρεπε να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο απέναντι στους συνανθρώπους μας που ήδη διαβιούν δύσκολα, γίνεται ξεκάθαρο ότι όλο αυτό το διάστημα επιβαρύνθηκαν πολύ περισσότερο. Το μοντέλο της ιδρυματοποίησης που ακολουθείται στη χώρα, ξεπερασμένο από την πραγματικότητα,  πρέπει να αλλάξει. Η απομόνωση των πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι ανεπίτρεπτη. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ), των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και υποδομές.

Τα επιδόματα αυτών των ανθρώπων παραμένουν στάσιμα από το 2011, όταν οι ανάγκες τους και το κόστος διαβίωσής τους διαρκώς αυξάνονται. Πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος που εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ενεργοβόρων ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων, όταν η δαπάνη αυτή προσμετράται στο εισόδημά του; Όταν για να απαλλαγεί κάποιος από τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης πρέπει να είναι ανάπηρος από 80% και πάνω; 

Ο Φώτης Μπίμπασης, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων, και ο ίδιος άτομο με αναπηρία, δηλώνει, «Ο Νόμος 4488/18 για τα δικαιώματα  ατόμων µε αναπηρία είναι σε ισχύ από το 2018. Αποτελεί ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Το Σχέδιο αυτό αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» που παρέχει σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για τα επόμενα χρόνια, σε ευθυγράμμιση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ζητούμε στα πλαίσια του νόμου να δημιουργηθεί ένας δια-παραταξιακός φορέας προκειμένου για την σωστή εφαρμογή αλλά και λειτουργία του νόμου».

Δείτε επίσης: Εισαγγελική έρευνα για κρούσματα σε γηροκομείο: Κατέληξε 62χρονος πλήρως εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις

Loading

Play