«Όλη η θάλασσα είναι μωβ»: Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τις μέδουσες, τι ισχύει με τα ειδικά δίχτυα

«Αυτό που βλέπει ο κόσμος έξω στην παραλία είναι κυριολεκτικά ένα τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής, μιλώντας για τις μωβ μέδουσες.

«Βλέπουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μέδουσες και έχουμε βίντεο που 50 μέτρα πιο βαθιά, όλη η θάλασσα είναι μωβ. Οπότε ένα πλοίο να περάσει, πάλι τις πετάει έξω», επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής.

Επιβεβαιώνοντας πως η μωβ μέδουσα είναι επικίνσδυνη, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει αυξηθεί ο πληθυσμός τους.

Όπως εξήγησε η έξαρση ξεκίνησε το 2020 στο Αιγαίο, σχεδόν ταυτόχρονα με την Ισπανία και τώρα έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Μεσόγειο. Μερικοί από τις αιτίες εξάπλωσής τους είναι η υπεραλίευση που συντελεί στο να γίνει καλύτερος ο βιότοπος για την μωβ μέδουσα, όπως και η κλιματική αλλαγή. «Η έξαρση είναι φυσιολογική, έχουμε καταγραφές για τις μωβ μέδουσες πάνω από 200 χρόνια στην Μεσόγειο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, θα δούμε μεγάλη πτώση το επόμενο καλοκαίρι – που μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο του κύκλου τους – και μετά θα βλέπουμε αραιά μεμονωμένες μωβ μέδουσες:

«Αντί να πάμε σε μια παραλία και να δούμε 500-1000, εκατοντάδες χιλιάδες, μπορεί του χρόνου να δούμε μία-δύο».

«Τα ειδικά δίχτυα δεν μπορούν να είναι λύση»

Υπάρχουν ειδικά δίχτυα για τις μέδουσες επισήμανε ο κ. Τακλής ,«αλλά δεν μπορείς να κλείσεις όλη την παραλία, μπορείς να κλείσεις μόνο ένα μέρος» σημείωσε.

Επιπλέον, δεν μπορείς να βάλεις σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας δίχτυα, άλλωστε οι εταιρείες έχουν μικρό στοκ αυτή την στιγμή. Κάποιες παραλίες προλαβαίνουν να βάλουν αμέσως, άλλες θα πρέπει να παραγγείλουν τα δίχτυα και μπορεί να χρειαστούν και 2-3 μήνες για να ετοιμαστούν, ενώ είναι και πολύ ακριβά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τακλής, «90 μέτρα δίχτυ, μαζί με φανό ναυσιπλοΐας φτάνουν τις 12.000 ευρώ», χρήματα που οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να διαθέσουν.

Ωστόσο για όσους ενδιαφέρονται, τα δίχτυα μπαίνουν από ιδιώτες, ενώ και απλοί πολίτες μπορεί να βάλουν, όπως και επιχειρήσεις να συνεργαστούν και να αγοράσουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες

Αυτός που θέλει να ανοιχτεί στα βαθιά θα πρέπει να έχει στολή, τόνισε ο κ. Τακλής, ενώ το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι να ελέγχουν τους ανέμους και να αποφασίζουν αν θα μπουν ανάλογα με το αν ο άνεμος διώχνει τις μωβ μέδουσες προς τα μέσα.

Τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στην εξάπλωση και την μετακίνησή τους από παραλία σε παραλία. Επιπλέον, η θερμοκρασία της θάλασσας βοηθά στην επιτυχή αναπαραγωγή της μωβ μέδουσας, που συμβαίνει σε θερμοκρασία από 16 βαθμούς έως 27 βαθμούς κελσίου.

«Στην Ελλάδα, σε Αιγαίο και Ιόνιο δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 12 βαθμούς κελσίου ούτε τον χειμώνα, σε άλλες περιοχές όπως στα νότια της Κρήτης έχουμε πολύ ζεστά νερά, βόρεια της Ρόδου δεν πέφτει κάτω από 17 βαθμούς ποτέ, οπότε καταλαβαίνουμε πόσο ευνοϊκό έχει γίνει το κλίμα για τις μωβ μέδουσες» πρόσθεσε ο κ. Τακλής.

Περισσότερη έξαρση βλέπουμε από την Αττική και κάτω και στο Ιόνιο, ανέφερε, ενώ η βόρεια Ελλάδα έχει ακόμη μόνο λίγες καταγραφές.

Δείτε επίσης: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος θέλει να δώσει Πανελλήνιες και να μπει στη Νομική

Loading