Ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες του διεθνούς βυρωνικού συνεδρίου

Ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες του διεθνούς βυρωνικού συνεδρίου

Με καταθεση στεφάνου στον χώρο όπου έζησε και πέθανε ο Λόρδος Μπάιρον στο Μεσολόγγι και επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων, ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες του 48ου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών.

 

Στο μνημείο που έστησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στα 1914, τιμώντας την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του ποιητή, τον στέφανο κατέθεσε ο εξ αίματος απόγονος του ποιητή, Κόμης Λίττον.

 

Το συνέδριο της διεθνούς βυρωνικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με αφορμή τα 200 χρόνια από την θυσία του Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Την διοργάνωσή του διεκπεραίωσε η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Πάνω από 100 σύνεδροι και φίλοι του ποιητή, από την Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ισλανδία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τον Λίβανο, την Νότιο Αφρική, τη Γεωργία και την Κίνα, κατά την πενθήμερη διάρκειά του, ανέλυσαν όψεις του βυρωνικού φαινομένου, ή – όπως συνόψισε τις εργασίες ο καθ. Ρόντρικ Μπήτον, “ τους πολλούς Βύρωνες: Τον Βύρωνα της ομοιοκαταληξίας, τον επιστολογράφο, τον σατιρικό, τον χιουμορίστα, τον κριτικό, τον ‘πρόδρομο της ψυχανάλυσης’, τον φιλελεύθερο, και βεβαίως, τον Βύρωνα μαχητή της ελευθερίας”.

 

Ενθαρρυντική υπήρξε κατά το συνέδριο, η εμφάνιση νέων ερευνητών και μελετητών του έργου και της απήχησης του Λόρδου Μπάιρον, όπως του Έλληνα εκπαιδευτικού, Γιώργου Γιαννίκου, που αναφέρθηκε στην κάλυψη του θανάτου του Βύρωνα στο Μεσολόγγι από τον αγγλόφωνο Τύπο του Καναδά στα 1824, της Λιβανέζας υποψήφιας διδάκτορος Τάλα Ελ Χαλάμπι, που παρουσίασε μια εργασία για τις επιρροές της ποίησης των Σούφι (“ Το αηδόνι και το ρόδο”) στις ανατολικές μυθιστορίες του ποιητή, ή της Κινέζας λέκτορος, Φλόρας Κα Γιου Μακ, για τις ενδεχόμενες επιβιώσεις των ηρώων του Βύρωνα σε σημερινές “ ηρωικές” τηλεοπτικές παραγωγές.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακάλυψη του αρχείου της γυναικείας μονής Μπανιακαβάλο, από τον πρώην δημοσιογράφο και νυν καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Φερνάντο Βαλβέρντε, που αναμένεται να ανανεώσει το ενδιαφέρον για το μυστήριο που σκεπάζει ακόμα την τύχη της Αλέγκρας Μπάιρον, της κόρης του ποιητή, που πέθανε από επιδημία στη μονή, σε ηλικία πέντε ετών.

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μεσολόγγι, η Βυρωνική Εταιρεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση της Ρόζας Φλώρου, εξασφάλισε μεταξύ άλλων, την ξενάγησή τους στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, όπως και στο Βυρωνικό Μουσείο και βιβλιοθήκη που έχει εγκαινιαστεί στο “ Βυρώνειο” κτήριο – το ομοίωμα της Οικίας Καψάλη που έχει οικοδομηθεί με πρωτοβουλία της εταιρείας. Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεχώρισαν κατά τις πενθήμερες εργασίες, ήταν η συναυλία με μουσικά έργα του 19ου αιώνα, αφιερωμένα στον ποιητή, καθώς και η συναυλία του Αμερικανού τραγουδοποιού, Έρικ Άντερσεν, γνωστού ως συνθέτη τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν, του Τζόνι Κας, των Grateful Dead και άλλων, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με μελοποιημένους στίχους του Λόρδου Μπάιρον.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading