Με καταγγελία της η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας τονίζει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση στο θέμα των καταφυγίων σκύλων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΖΟΣΟΕΛ) εκφράζει την αγανάκτηση της για τη νέα παράταση που έδωσε η κυβέρνηση ως προς τη συμμόρφωση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.
Κάνει λόγο για «ρουσφετολογική νομοθέτηση» που επιτρέπει την επ’ αόριστον λειτουργία «μη εγκεκριμένων και ακατάλληλων χώρων» και για ρυθμίσεις που «παραβιάζουν ευθέως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση» και επιτρέπουν «τα παράνομα καταφύγια» και «την παράνομη διακίνηση των ζώων συντροφιάς».
Η Ομοσπονδία δεσμεύεται «να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα» για να προστατέψει ουσιαστικά, τα ζώα συντροφιάς.
Αναλυτικά, το κείμενο του δελτίου Τύπου.
«Η ρουσφετολογική νομοθέτηση της παρούσας Κυβέρνησης, σχετικά με τα ζώα συντροφιάς συνεχίζει με συνέπεια να εξυπηρετεί τους ημέτερους και όχι αυτά που υποτίθεται ότι θα προστάτευε.
Προ ολίγων μηνών, στο ίδιο έργο θεατές και στον απόηχο των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές (Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Υπηρεσίες, Εισαγγελικές Αρχές) σε παράνομα καταφύγια αδέσποτων ζώων, έσπευσε ασμένως η τότε Ειδική Γραμματέας για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών να προαναγγείλει ότι, με προσεχή νομοθετική διάταξη θα παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης των καταφυγίων αδέσποτων ζώων με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, για έξι (6) επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2024.
Με το άρθρο 44 του νόμου 5130 (ΦΕΚ 127 A/1.8.2024), το οποίο υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία λίγο πριν κλείσει η Βουλή, δόθηκε για 3η φορά παράταση για την συμμόρφωση των καταφυγίων ζώων συντροφιάς με τις προδιαγραφές του ν. 4830/2021 (Α’ 169) μέχρι την 31.12.2027, δηλαδή 6 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν4830/2021.
Η επ’ αόριστον λειτουργία μη εγκεκριμένων και ακατάλληλων χώρων στους οποίους συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα, με την ευλογία της Κυβέρνησης, αποτελεί όνειδος για την χώρα.
Δείτε επίσης: Σημαντική Σύνδεση του Καρκίνου με Τροποποιήσιμους Παράγοντες Κινδύνου: Το 40% των Περιπτώσεων Μπορεί να Αποφευχθεί