Πτώση εμπιστοσύνης στη δημόσια υγεία: Ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα οδηγούν σε ανησυχίες για τους ασθενείς. Η ανάγκη για άμεσες προσαρμογές στα υγειονομικά συστήματα αναδεικνύεται από τα ευρήματα της διεθνούς έρευνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δέχονται πρωτοφανείς πιέσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους. Ανάμεσα στα κράτη που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευημερία, οι χώρες με ισχυρότερο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας ξεχωρίζουν, προβάλλοντας τη σημαντικότητα της επένδυσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει προβληματική, καθώς η βαθμολογία της έρευνας σε περισσότερους από μισούς δείκτες βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο. Οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για την ποιότητα των υπηρεσιών, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι μόνο το 37% των ατόμων με χρόνιες παθήσεις νιώθουν σίγουροι για τη διαχείριση της υγείας τους. Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Επιπλέον, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη των ασθενών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Λιγότερο από το 9% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις πληροφορίες υγείας από το διαδίκτυο, ενώ η πλειονότητα των πολιτών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις συνεργάζεται ελάχιστα με μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για προσαρμογές, καθώς μόνο το 3% έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους, σε αντίθεση με τον μέσο όρο του 57% των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr