Οργανισμός στην Ελλάδα έχει βοηθήσει 5.365 γυναίκες σε 16 χώρες

Οργανισμός στην Ελλάδα έχει βοηθήσει 5.365 γυναίκες σε 16 χώρες

Πριν από 7 χρόνια η Ελπίδα Κόκκοτα πήρε την απόφαση να κάνει το όραμά της πραγματικότητα και να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα ενδυναμώνει, θα εκπαιδεύει και θα δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση.

Εμπνευσμένη από τον μέντορά της νομπελίστα Μοχάμεντ Γιούνις ξεκίνησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό MeXOXO το 2013 και δύο χρόνια αργότερα δεσμεύτηκε επίσημα στο Ίδρυμα Κλίντον να ενδυναμώσει 5.000 γυναίκες έως το 2020.

Μέσω της MeXOXO αυτή τη στιγμή έχουν ενδυναμωθεί 5.365 γυναίκες σε 16 χώρες εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. Γυναικείοι συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις κατάφεραν με την βοήθεια της κ. Κόκκοτα και της ομάδας της να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να κάνουν το πρώτο επιχειρηματικό τους βήμα.

Η δράση της MeXOXΟ έχει διακριθεί πολλές φορές, με τελευταία επιτυχία την τιμητική υποψηφιότητα στην Unesco για την εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών. Το ταξίδι της ξεκίνησε το 2009 από τη Βοστόνη όταν έφυγε από την Ελλάδα για να κάνει μεταπτυχιακό εκεί χωρίς καν να μιλάει καλά αγγλικά. Με την προτροπή του μέντορά της Μοχάμεντ Γιούνις, που την ενθάρρυνε να ακολουθήσει το όνειρό της έφυγε από την καλοπληρωμένη δουλειά της στη Βοστόνη και ταξίδεψε στην Τιχουάνα στο Μεξικό όπου και έζησε για ενάμιση χρόνο.

«Νομίζω στα 38 μου χρόνια ήταν η πιο μαγική χρονιά, μού άνοιξε ορίζοντες και άρχισα να κυνηγάω το όνειρό μου. Ξεκίνησα με δύο γυναίκες, οι δύο έγιναν 500 και πάλι με τόλμη, πήρα την απόφαση να κάνω μια επίσημη δέσμευση στο ίδρυμα Κλίντον ότι θα ενδυναμώσουμε μαζί με την ομάδα μου 5.000 γυναίκες», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δρόμος όμως για την επίτευξη του στόχου ήταν μακρύς και επίμονος. Αφού πέρασε από πολύωρες και δύσκολες συνεντεύξεις, άκουσε πολλές ομιλίες, η κ. Κόκκοτα κατάφερε να ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο. Κατάφερε να μιλήσει ανοιχτά για πρώτη φορά στη ζωή της για τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχθεί όταν ήταν 10 χρονών.

«Αποφάσισα να μιλήσω πρώτα στον εαυτό μου, γιατί δεν είχα μιλήσει μέχρι τότε, και μετά στους υπόλοιπους για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκα όταν ήμουν 10 χρόνων. Το πιο μαγικό σε όλη την ιστορία ήταν ότι αφού είπα αυτό που είχε συμβεί σε μένα το 80% της αίθουσας, δηλαδή τα περίπου 65 άτομα που βρίσκονταν μέσα σηκώθηκαν, χαρακτηριστικά η μία μετά την άλλη, και έλεγε και μένα μου χει συμβεί, και μένα μου χει συμβεί. Τότε κατάλαβα γιατί ξεκίνησα τη MeXOXO. Ήταν και είναι το γιατί μου. Αυτό διαφοροποιείται με τα χρόνια, πολλές φορές μου λένε: μα φεύγει ποτέ αυτός ο πόνος. Φεύγει. Έχουμε την πληγή και όσο περνάει ο καιρός θα μένει ένα σημάδι που θα μας θυμίζει πόσο δυνατοί μπορεί να είμαστε γιατί δεν ξέρουμε ποτέ πόσο δυνατοί μπορεί να είμαστε σε αυτή τη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κόκκοτα.

Για την κ. Κόκκοτα οι 5.365 γυναίκες που έχουν ενδυναμώσει της έχουν δώσει πολλά μαθήματα ζωής. «Μου έχουν δώσει 5.365 μαθήματα. Για μένα αποτελεί ένα μεγάλο δώρο ζωής», εξηγεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης της MeXOXO αποτελεί η ιστορία της Ντίνας Λάγιου, όπου διατηρεί κατάστημα εστίασης, στο τελευταίο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, στη Γραμμένη Οξυά. Η συνεργασία της με τον οργανισμό ξεκίνησε όταν η κ. Κόκκοτα είχε επισκεφθεί το εστιατόριό της τυχαία. Μέσα σε 3 με 4 χρόνια η κ. Λάγιου έχει κατακτήσει τους στόχους της, έχει αναπτύξει την επιχείρησή της και έχει αποκτήσει γνώσεις γύρω από την επιχειρηματικότητα.

Όπως λέει μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια διοργάνωσε γάμο και βάπτιση στο χωριό, δίνοντας έτσι ζωή σε έναν ολόκληρο τόπο. «Ήμουν τυχερή να έρθει ένας άνθρωπος που πίστεψε σε μένα με οδήγησε να βρω τα αληθινά μου πατήματα και αυτή τη στιγμή να έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Ήταν σύντομο για εμένα, δεν ήταν μακρύς ο δρόμος. Πήρα τόση δύναμη που ακόμη κι εγώ απορούσα πώς τα κατάφερα, αλλά αν δεν βάλεις καρδιά σε ό,τι καταπιάνεσαι δεν γίνεται να τα καταφέρεις. Ο στόχος μου είναι, ο κόσμος που έρχεται στο εστιατόριό μου να ικανοποιείται», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνοδοιπόροι της κ. Κόκκοτα σε αυτήν την προσπάθεια είναι μία ολόκληρη ομάδα που βρίσκεται δίπλα της όπως η Πέννυ Σκαρπέτα και ο Βασίλης Ελαιοτριβάρης.

«Οι γυναίκες όταν έρχονται σε εμάς έχουν απεριόριστη δύναμη μέσα τους, αλλά δεν πατάνε γερά στα πόδια τους δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και το πρώτο πράγμα που κάνουμε στη MeXOXO είναι να ανοίξουμε την αγκαλιά μας, να τις αγκαλιάσουμε, να τις αγαπήσουμε, να τις κάνουμε να αγαπήσουν τον εαυτό τους», εξηγεί η κ. Σκαρπέτα.

O οργανισμός εστιάζει κυρίως στην ενδυνάμωση των γυναικών, στην εκπαίδευσή τους γύρω από την επιχειρηματικότητα, αλλά και στη δικτύωσή τους με άλλες γυναίκες, με σκοπό να συνεργαστούν μεταξύ τους και μετέπειτα να δίνουν συμβουλές η μία στην άλλη.

«Αυτό που βλέπουμε σαν όραμα είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που θα μπορούν οι γυναίκες να εκπαιδευτούν επιχειρηματικά κι αυτό δεν συνεπάγεται ότι κάθε γυναίκα από εκείνες θα ανοίξει δική της επιχείρηση, μπορεί η κάθε γυναίκα να έχει τη δική της επιχείρηση και να τη βοηθήσουμε να την συντηρήσει ή να την αναπτύξει. Κοιτάμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να φέρουμε την καινοτομία, τις νέες ιδέες, καθώς και την μεταξύ τους συνεργασία», λέει ο γενικός διευθυντής της MeXOXO, που εργάζεται εθελοντικά στον οργανισμό, Βασίλης Ελαιοτριβάρης.

Επόμενος στόχος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού MeXOXO είναι στη δεκαετία 2020-2030 να έχουν ενδυναμώσει 5.000.000 γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσπαθώντας να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Ιωάννα Καρδάρα

©Πηγή: amna.gr

Loading