Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: Τέσσερις γυναίκες μοιράζονται την ιστορία τους για την επιλογή τους στον πρωτογενή τομέα

«Αν γεννιόμουν ξανά, πάλι αγρότισσα θα γινόμουν για να μυρίζω την ποτισμένη γη και να με επιβραβεύει για τον κόπο μου». Με αυτή τη φράση, η 94χρονη Μαρία Ιντζιάδου, αγρότισσα από τα γεννοφάσκια της, καταθέτει την ιστορία της ζωής της, μια ιστορία συνυφασμένη με την καλλιέργεια και τη φροντίδα της γης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας η σημερινή (15 Οκτωβρίου) και η 94χρονη, μαζί με την 86χρονη Ευθυμία – Ευταξία Καρατζίδου και δύο νεότερες γυναίκες που ασχολούνται με τη γη, η 35χρονη Γεωργία Καραγιάννη και η 42χρονη Ειρήνη Γιάνναρου, μιλούν για το «χθες» και το «σήμερα» στη ζωή της Ελληνίδας αγρότισσας. Με μια φωνή προτρέπουν κι άλλες γυναίκες να αγκαλιάσουν τον πρωτογενή τομέα, που μπορεί να μην έχει ωράριο και αργίες, αλλά είναι μια επιλογή ζωής, που οι ίδιες θα έκαναν «ξανά και ξανά».

Η Μαρία Ιντζιάδου γεννήθηκε σε ένα χωράφι στο Μακροχώρι Ημαθίας, όπου η εργασία της γης εναλάσσεται με στιγμές γέλιου και κούρασης. Σήμερα, ενώ υπάρχουν πολλές ευκολίες, η 94χρονη παραδέχεται ότι η δουλειά της αγρότισσας παραμένει σκληρή, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού και της αγάπης για τη γη.

Η 86χρονη Ευθυμία – Ευταξία Καρατζίδου, που μεγάλωσε σε μια πολυάριθμη αγροτική οικογένεια, θυμάται ότι από τα δέκα της χρόνια βοηθούσε τον πατέρα της στις αγροτικές δουλειές, διατηρώντας πάντα τη φιλοδοξία για μόρφωση, παρά τις δυσκολίες.

Η 42χρονη Ειρήνη Γιάνναρου, αν και αρχικά ήθελε να γίνει νηπιαγωγός, βρήκε την κλίση της στη μελισσοκομία, ιδρύοντας μια επιχείρηση που παράγει θυμαρίσιο μέλι.

Η 35χρονη Γεωργία Καραγιάννη, επιλέγοντας την αγροτική ζωή, καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα και τρέχει τη δική της οικοτεχνία, συνδυάζοντας την αγάπη της για τη γη με τη δημιουργία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) εκφράζει την επιθυμία για μεγαλύτερη στήριξη του κράτους προς τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Loading