Μια μέρα πριν το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης είναι ιδιαίτερα αυξημένα με τους ειδικούς να ανησυχούν.
Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η οποία «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», ανέφερε στο ΑΠΕ η Μάτα Τσικρικά.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούν στο σχολείο οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Στην εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν ως εξής:
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών
• Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
• Πριν και μετά: -Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος- Το γεύμα- Τη χρήση της τουαλέτας
• Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
➢ Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
➢ Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
➢ Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
➢ Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
➢ Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
➢ Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
➢ Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι «αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά.
Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό, που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μη φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».
«Είναι η περίοδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου»
Παράλληλα η κ. Παγώνη είπε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση αφού τα κρούσματα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40%.
«Είναι η περίοδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορονοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», είπε και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.
Πρόσθεσε ότι οι μεγάλες ηλικίες έχουν ακόμη περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν το έχουν κάνει πολλοί. «Θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα, αλλά προλαβαίνουν να το κάνουν» είπε.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από λήψη υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία