«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στο πειρστατικό άρνησης ασθενούς να διασωληνωθεί, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους».
Επιπροσθέτως είπε πως για τον κάθε ασθενή υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια διασωλήνωσης και πως ο γιατρός από μόνος του δε μπορεί να πάρει την απόφαση να προβεί σε μια τέτοια πράξη.
Παράλληλα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος, ανέφερε πως από τους ασθενείς οι οποίοι νοσούν από κορονοϊό, άλλοι μπορεί να περάσουν την ασθένεια πολύ ελαφρά και άλλοι να εμφανίσουν βαριά πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο.
«Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα». Αναφερόμενος στους ανθρώπους οι οποίοι διασωληνώνονται, είπε πως όταν βγουν από τη διασωλήνωση το 40%-50% συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Όσον αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να μπουν στη ΜΕΘ, είπε πως σε πρώτη φάση ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι αν διασωληνωθεί τότε υπάρχει ελπίδα να θεραπευτεί, ενώ αν επιμείνουν στο να κρατούν αρνητική στάση, τότε ο γιατρός ειδοποιεί τον εισαγγελέα.
«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Ότι δηλαδή οι γιατροί διασωληνώνουν τον ασθενή, ενώ δεν πρέπει. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία».
Για τις μεταλλάξεις είπε:
«Φοβόμαστε μήπως οι μεταλλάξεις αναστρέψουν τις ιδιότητες του ιού και τον κάνουν πιο μεταδοτικό, πιο μολυσματικό, πιο καταστροφικό. Δεν έχουμε χρόνο ως κοινωνία να σκεφτόμαστε για τα εμβόλια».
Τέλος, σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανέρχεται στους 7130!
Δείτε επίσης: Βασίλης Βασιλικός: Μίκης ο μοναδικός
- Μνημειώδης νομική νίκη του πρίγκιπα Χάρι κατά των εφημερίδων του Μέρντοκ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ αμφισβητεί το σχέδιο του Τραμπ για τη χρηματοδότησή της
- Εκπληκτική πρεμιέρα Σόλσκιερ στη Μπεσίκτας: Συνέτριψε 4-1 την Αθλέτικ και ελπίζει για πρόκριση
- Πώς οι δεινόσαυροι επηρέασαν τη ζωή στη Γη: Αποκαλύψεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά των προϊστορικών γιγάντων
- Διεθνές Φεστιβάλ 6Fest Street Arts: Καλλιτέχνες από οκτώ χώρες στο Πλόβντιβ τον Απρίλιο
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr