Παιδί, διαδίκτυο και καλοκαίρι: Πόση ώρα μπορεί να περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη – Πώς επιβάλλονται όρια

Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας, ειδικά όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, όπως η παραπληροφόρηση και η εξάρτηση από τις οθόνες και τα κοινωνικά μέσα. Ειδικά για τα παιδιά, οι γονείς πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του καθοδηγητή, προκειμένου να τα κατευθύνουν στη σωστή χρήση του διαδικτύου και να τα προστατεύουν από κινδύνους.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τη Μάγια Μεταξοπούλου, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια της Γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του “Μαζί για το Παιδί” για τις καλές πρακτικές χρήσης των ψηφιακών μέσων και του πώς μπορεί να γίνει σωστή οριοθέτηση του χρόνου που περνά ένα παιδί μπροστά σε μία οθόνη.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες έκθεσης σε διαδικτυακούς κινδύνους;

Η κ. Μεταξοπούλου αναφέρει ότι η ενασχόληση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά οι γονείς πρέπει να ισορροπήσουν την προστασία από κινδύνους με τις ευκαιρίες που προσφέρουν αυτά τα μέσα.

Έξι βασικά βήματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιτρεπόμενων ηλικιών σε online παιχνίδια, τη χρήση προγραμμάτων γονικού ελέγχου και την ενημέρωση του παιδιού για τις ενέργειες σε περίπτωση έκθεσης σε κίνδυνο.

Για περισσότερη ποιότητα στον ελεύθερο χρόνο, οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν εξωτερικές δραστηριότητες όπως τα μπάνια στη θάλασσα, οι πεζοπορίες και οι θερινές παραστάσεις, αντί για την απλή έκθεση σε οθόνες.

Συνολικά, η οριοθέτηση του χρόνου που περνά ένα παιδί μπροστά σε μία οθόνη και η ενασχόλησή του με ποιοτικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για την υγιή ανάπτυξή του.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading