Πανελλαδικές 2023: Πού αναμένεται να πέσουν και πού να ανέβουν οι βάσεις
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Πανελλαδικές 2023: Πού αναμένεται να πέσουν και πού να ανέβουν οι βάσεις

Φέτος τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Τρεις ημέρες έμειναν για την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα εξής μαθήματα ειδικότητας: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ημέρες εξετάσεων, στις 15 και 16 Ιουνίου. Σημειώνεται, ότι από το Σάββατο 17 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά.

Οι βάσεις θα ανακοινωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι βαθμολογίες θα βγουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου προς το τέλος του μήνα. Λίγο πριν τις πρώτες μέρες του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2023 ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων. Όπως φαίνεται, επειδή τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες, που θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αναμένεται δηλαδή να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τους βαθμούς τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας ενώ θα λάβουν και SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους μέχρι τις 17 Ιουλίου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένονται να κινηθούν οι βάσεις ως εξής:

– Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.

– Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

– Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.

– Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Δείτε επίσης: Για καλά προετοιμασμένους τα σημερινά θέματα στις Πανελλαδικές σε Φυσική και Οικονομία

Loading

Play