Πανελλήνιες 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν σε Ιστορία, Οικονομία και Φυσική
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πανελλήνιες 2024: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν σε Ιστορία, Οικονομία και Φυσική

Με τα μαθήματα προσανατολισμού ολοκληρώθηκε σήμερα το κύριο μέρος των πανελλαδικών εξετάσεων για το 2024, με τους μαθητές να εξετάζονται στην Ιστορία, τη Φυσική και την Οικονομία.

Τα τελευταία μαθήματα Προσανατολισμού στις Πανελλαδικές έδωσαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Ιστορία” πατήστε εδώ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Ιστορία” πατήστε εδώ

Τα σημερινά θέματα της Ιστορίας κρίνονται ως απαιτητικά, για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμη και τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, σημειώνει στο σχόλιο της η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών)

Πιο συγκεκριμένα:
Στο ΘΕΜΑ Α1 που παραδοσιακά εξετάζει κατανόηση ιστορικών όρων ζητήθηκαν δύο όροι που δεν είχαν τεθεί ποτέ πιο πριν στις εξετάσεις (Μακεδονική Επιτροπή και «σκωρίες»), ενώ ο τρίτος όρος (Συμφωνία Μουρνιών) είχε ζητηθεί στις επαναληπτικές Πανελλήνιες εξετάσεις του 2017.Η σωστή περιγραφή των όρων αναμένεται να δυσκολέψει τους μαθητές.
Το ΘΕΜΑ Α2 δόθηκε ως ερώτηση κλειστού τύπου με τη μορφή ΣΩΣΤΟ/ΛΑΘΟΣ, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Οι προτάσεις α, β, δ μπορούν να θεωρηθούν ως σαφείς, ενώ οι προτάσεις γ και ε σίγουρα θα δημιουργήσουν ζητήματα στους μαθητές καθώς η διατύπωσή τους είναι προβληματική.
Το ΘΕΜΑ Β1 ήταν σαφές και απλό και απαιτούσε απάντηση από συγκεκριμένη ενότητα του σχολικού βιβλίου (σελ.52, ενότητα 6).
Το ΘΕΜΑ Β2 ήταν «επανάληψη» ερωτήματος που είχε τεθεί και στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2008, με την απάντηση να προκύπτει από δύο διαδοχικές ενότητες του σχολικού βιβλίου (σελ. 217-218 του σχολικού βιβλίου).
Το ΘΕΜΑ Γ1 είναι χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με δύο παραθέματα προς εξέταση. Το υποερώτημα α ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους μαθητές και να απαντήσουν στηριγμένοι σε άλλο απόσπασμα του σχολικού από αυτό που απαιτεί η απάντηση, ενώ το β υποερώτημα δεν έκρυβε δυσκολίες.
Το ΘΕΜΑ Δ1 – πιο απαιτητικό από το Γ1 – ήταν επίσης χωρισμένο σε δύο υποερωτήματα με τρία παραθέματα προς εξέταση. Και τα δύο υποερωτήματα ήταν σαφή με την απάντηση να βρίσκεται σε διαδοχικές σελίδες του σχολικού βιβλίου (σελ.60-61).


Γενικά, το φετινό διαγώνισμα της Ιστορίας ήταν το πιο απαιτητικό των τελευταίων ετών, απαιτούσε μακροσκελείς απαντήσεις και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις,επισημαίνει η ΟΕΦΕ.

Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Οικονομία” πατήστε εδώ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Οικονομία” πατήστε εδώ

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών) το σημερινό διαγώνισμα, είναι πολύ καλά δομημένο, με εξέταση σχεδόν του συνόλου της ύλης. Σαφής διατύπωση και εξέταση βασικής μεθοδολογίας και θεωρίας.

Αναλυτικότερα:
Θέμα Α’: Ερωτήσεις κλειστού τύπου που καλύπτουν μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης.
Θέμα Β’: Ανάλυση με χρήση διαγραμμάτων από το 5ο κεφάλαιο (μικροοικονομία).
Θέμα Γ’: Άσκηση από το 3ο κεφάλαιο (μικροοικονομία) που απαιτεί αλγεβρικές πράξεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Γ4, που όμως δεν θα προβληματίσει τους μαθητές.
Θέμα Δ’: Συνδυαστική άσκηση από το 7ο κεφάλαιο (μακροοικονομία), το 9ο
κεφάλαιο (μακροοικονομία) και το 1ο κεφάλαιο (μικροοικονομία) της ύλης. Οι πράξεις δεν είναι απαιτητικές αλλά τα ερωτήματα Δ4 και Δ5 απαιτούν την κριτική σκέψη των υποψηφίων.

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Φυσική” πατήστε εδώ

Δείτε επίσης: Χανιά | Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον θάνατο του 20χρονου ναυαγοσώστη – Ο καβγάς που προηγήθηκε

Loading