Διαδικασία διαγραφής φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια: Αντίκτυποι και προκλήσεις που προκύπτουν. Ανοιχτός παραμένει ο διάλογος γύρω από την εφαρμογή των διαγραφών των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών», με πολλές ακαδημαϊκές φωνές να ζητούν ιδιαίτερη μέριμνα για το ζήτημα αυτό. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσφέρει ακόμη τις απαιτούμενες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος της Νίκης Κεραμέως καθορίζει τη διαδικασία διαγραφής φοιτητών που υπερβαίνουν το όριο φοίτησης, με εφαρμογή να αρχίζει το 2025. Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου ορίζεται στα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, προσαυξημένα κατά τέσσερα για τους φοιτητές που εισάγονται από το 2022-2023.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν μεταβολές, οι φοιτητές οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι συγκεκριμένα ακαδημαϊκά έτη, με δεδομένα που διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Οι πρυτάνεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει η οριζόντια εφαρμογή του νόμου, τονίζοντας την ανάγκη για ευαισθησία και προσοχή στις ειδικές συνθήκες που ενδέχεται να οδηγούν σε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση σπουδών.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι άδικη και προτείνει την έγκαιρη τροποποίηση του, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφοροποιήσεις των φοιτητών και τα αίτια της φοιτητικής αποτυχίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr