Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσής της

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Εκδικάζεται σήμερα στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσής της

Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου έτσι ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα

Η προ ενός έτους απόφαση της κυβέρνησης να εισάγει την Αστυνομία στα πανεπιστήμια, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από μεγάλη μερίδα φοιτητών όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα για την αίτηση που έγινε να ακυρωθεί ο νόμος, με την κυβέρνηση να αναμένει την τελική απόφαση και αναλόγως να προχωρήσει στη συνέχεια στο επόμενο βήμα. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή πανεπιστημιακών τον περασμένο Ιούλιο.

«Αναμένουμε τις αποφάσεις της ολομέλειας»

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βρισκόμενη στην Πάτρα σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας πως «αναμένουμε τις αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση αυτές θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μας».

Κινητοποιήσεις σήμερα στο ΣτΕ

Σήμερα λοιπόν, φοιτητές, ερευνητές, διδακτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι των ΑΕΙ θα βρεθούν έξω από το ΣτΕ τονίζοντας ότι «καλούν σε συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 9.00 π.μ έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας με παράλληλη αναστολή μαθημάτων για να διευκολυνθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Στέλνουμε ενωτικό και αγωνιστικό μήνυμα ανατροπής στην πράξη του χουντονόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη!».

Με αυτήν τους την κίνηση αποβλέπουν στο να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η θέση των πανεπιστημιακών και φοιτητών

Όπως τονίζουν οι φοιτητές, τον Ιούλιο του 2021, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παντείου, 10 σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής) και 22 καθηγητές πανεπιστημίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην σύσταση Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Μέτρο χουντικής έμπνευσης»

Σχολιάζοντας τη συγκρότηση της ΟΠΠΙ αναφέρουν με άλλα λόγια πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο γυρίζει την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, αφού το χαρακτηρίζουν ως χουντικό το οποίο καταλύει ελευθερίες που προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, η ακαδημαϊκή ελευθερία, η επιστημονική ελευθερία, η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας. 

Επίσης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντίθετο με άλλες διατάξεις του Συντάγματος (όπως η προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η προσωπική ελευθερία και ελευθερία κίνησης) καθώς και με την αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας.

«Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και με κινηματικό κόμβο την εκδίκαση της προσφυγής στις 11 Μάρτη ενώνουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσα από τον πολύμορφο αγώνα του κινήματος αντιστέκεται για άλλη μία φορά στις αυταρχικές επιταγές της Κυβέρνησης» αναφέρουν.

Δείτε επίσης: Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη

Loading

Play